Zambiya, Firma Başına Madencilik İzin Belgesi Sayısını Beş ile Sınırlandırıyor

19 Ekim 2022

Afrika'nın ikinci büyük bakır üreticisi Zambiya, Pazartesi günü (17/10/2022) yaptığı açıklamada, bir firmanın bir dönemde sahip olabileceği madencilik lisansı sayısının, ülkenin lisans düzeni içerisindeki spekülatif alımları engellemek amacıyla beş ile sınırlandırılacağını duyurdu.

Ülkenin Madenler Bakanlığı, Şubat ayında (2022) maden izin belgelerinin verilmesini askıya alırken şeffaflığın eksik olduğuna ilişkin kamudan gelen yakınmalara yanıt olarak denetim başlattı.

Zambiya Madenler Bakanı Paul Kabuswe madencilik yönetmelikleri konusunda verdiği bir bilgilendirme toplantısı sırasında, "Her maden firması beş izin belgesiyle sınırlandırılacak, daha fazlasına gereksinim duyan firmalar ise gereksinimlerinin haklılığını kanıtlamak zorunda kalacak." açıklamasını yaptı.

Kabuswe, "Spekülatif amaçlarla kullanılan çok sayıda madencilik izin belgesi var, dolayısıyla izin belgelerinin sayısını azaltmak istiyoruz." bilgisini ekledi.

Bakan Kabuswe beşten fazla lisansa sahip firmaların adlarını vermedi ancak sözkonusu firmaların bakanlıkla temasa geçmeleri gerektiğini belirtti.

Yapılan denetimler, bazı firmaların 50 adede kadar madencilik izin belgesine sahip olduğunu ortaya çıkarırken bazılarının ise Zambiya'nın patent ile firma tescil kurumuna kayıtlı bile olmadıkları, dolayısıyla vergi ödemiyor olabilecekleri belirlendi.

Bakan, 11 Nisan'da (2023) yeniden açılması beklenen izin belgeleri bölümünün 19 Ekim'de (2022) çalışmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Bakan ayrıca, ülkedeki yasadışı madencilere Zambiya Maden Bakanlığı’na gelerek kayıt yaptırmaları için 90 günlük af süresi tanınacağını açıkladı.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü