Zambiya’da Şiddetli Kuraklık Barajları Vururken Ülke Yönetimi Yeni Termik Santral Kuracak

10 Temmuz 2024

Zambiya'nın enerji sektörünün düzenleyicisi durumundaki kurumu, ülkede onlarca yıldır yaşanan en etkili kuraklığın enerji gereksiniminin çoğunu karşılayan hidroelektrik barajlarındaki elektrik üretimini azaltması nedeniyle ülkenin kömürle çalışan ikinci elektrik santralinin kurulmasını onayladı.

Zambiya Devleti Enerji Düzenleme Kurulu, Pazartesi günü (08/07/2024) yaptığı açıklamada, ülkenin güneyinde 300 MW güç üretecek tesis için yapım izni vererek bölgede şu an var olan tesisin kapasitesini iki katına çıkaracaklarını duyurdu. Hindistan’ın Haydarabad kenti merkezli Nava firmalar grubuna ait Maamba Collieries firması projenin yönetimini üstlenecek.

Zambiya, topraklarında ürettiği toplam elektrik enerjisinin %85'inin üretiminde hidroelektrik enerji santrallarına bağımlı durumda. Kuraklığın olduğu dönemlerde su düzeyleri düştüğünde, hidroelektrik enerji santrallerine olan yoğun bağımlılık ülkede sıklıkla önemli enerji yetersizliklerine neden oluyor. El-Nino olarak adlandırılan sıcak hava dalgasının Zambiya’da yol açtığı ve son kırk yılın en kötüsü denilebilecek düzeydeki kuraklık günde en az 12 saat süren elektrik kesintilerine yol açarak ülke yönetiminin, içinde bulunduğumuz yıl için ekonomik büyüme öngörüsünü %2,3’e indirmesine neden oldu.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü