Zambiyalı Bakan, Madencilik Sektöründen Ülkesinin Daha Fazla Yararlanması Gerektiğini Dile Getirdi

22 Haziran 2022

Zambiya Madenler Bakanı Paul Kabuswe Çarşamba günü (22/06/2022) yaptığı açıklamada Zambiya’nın, topraklarında yeni açılacak madenlerde daha büyük paya sahip olması, ayrıca ülkedeki yerel toplulukların da maden değerleri zincirinden daha fazla yararlanması gerektiğini dile getirdi.

Kabuswe bir konferansta dile getirdiği açıklamasında, "Yönetimimiz, Zambiya'nın her türlü yatırımın ayrılmaz bir parçası olması gerektiğini vurguluyor. Artık balkonlarda oturup olan biteni izleyemeyiz." yorumunu yaptı.

Bakan, daha sonra sorulara yanıt olarak yaptığı açıklamasında, ülke yönetiminin, Zambiya'nın madencilik sektöründen sağlayacağı yararları en üst düzeye çıkarmasını sağlamak için devletin yeni madenlerdeki ortaklık paylarını artırmayı planladığını belirtti.

Kabuswe ayrıca, "İleriye dönük olarak, Zambiya'nın payının %20’den az olduğu bir maden olacağını düşünmüyorum. Payın %10 olduğu günler geride kaldı.” diye de ekledi.

Kabuswe bunun yanı sıra, Zambiya ülke yönetiminin yeni madenlerde altın paya sahip olması gerektiğini, böyle olması durumunda oy hakkını kontrol etme olanağına kavuşacağına vurgu yaptı.

Zambiya'nın madencilik yatırımlarına bakan kolu ZCCM-IH, önemli madencilik operasyonlarında %50'den az paya, Kanada'nın First Quantum Minerals firmasının çoğunluk paya sahip olduğu Kansanshi madeninde ise %20 paya sahip.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü