Zimbabve, Fazlalık Durumdaki 200.000 Ton Termal Kömürün Dışsatımını Onayladı

01 Ekim 2021

Zimbabve Kömür Üreticileri Birliği Cuma günü (01/10/2021) yaptığı açıklamada, ülkenin en büyük kömür yakıtlı elektrik santralinde sık sık yaşanan arızalar nedeniyle üretimin durması sonucu ortaya çıkan fazlalık durumdaki 200.000 ton termal kömürün dışsatımına ülke yönetiminin izin verdiğini duyurdu.

Güney Afrika ülkesi Zimbabve’deki altı kömür madencisi firmanın, Hwange elektrik santraline her ay 300.000 ton kömür sağlamak için sürekli anlaşmaları bulunurken, tesisteki eskimiş donanımın sürekli arızalanması tesisin daha az kömür tüketmesi anlamına geliyor.

Birlik başkanı Linos Masimura Reuters Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Kömür stoğunun büyümesi nedeniyle bir bölümünü yurtdışına satmamıza izin verilmesi isteminde bulunduk ve bu istemimiz kabul edildi.” bilgisini verdi.

Masimura, kömürün Güney Afrika'daki diğer ülkelere dışsatımının yapılacağını, diğer yandan liman tesislerinin varlığı durumunda üreticilerin bölgenin ötesine dışsatımı da gözden geçirebileceklerini dile getirdi.

Zimbabve ülke yönetimi, yerli sunumu yeterli düzeyde tutmak amacıyla genelde termal kömür dışsatımına izin vermiyor.

Hwange termik santrali 920 megavat elektrik üretim kapasitesine sahipken Cuma günü (01/10/2021) ancak 410 megavat elektrik üretebildi. Santral, Çinli Sino Hydro firması tarafından üretim kapasitesine 600 megavatlık ek kapasite eklenmesi amacıyla genişletiliyor.

Ülke, elektrik hatlarındaki aksaklıklar nedeniyle yerel olarak yük boşaltma diye adlandırılan elektrik üretimi kesintilerini sıklıkla uygular olmuştu.
 
Kamuya ait elektrik üretim firmasına göre, elektrik istemi ortalama 1.735 megavat iken ulusal elektrik üretimi 1.277 megavat olarak gerçekleşti.

Kaynak: Miningweekly.com
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü