Zimbabve Merkez Bankası Yeni Altın Arıtma Birimi Oluşturup Madencilere Hisse Satacak

17 Aralık 2020

Zimbabve Merkez Bankası Başkanı John Mangudya Çarşamba günü (Dün) yaptığı açıklamada, Zimbabwe Merkez Bankası'nın altın arıtma ile baskı birimini iki ayrı şirkete ayıracağını ve yeni altın rafinerisi işindeki çoğunluk hisselerini madencilere satacağını duyurdu.
 
Ülkenin merkez bankasının düzenli altın baskıcıları ve arıtıcıları Zimbabve'deki tek altın alıcısı, işleyicisi ve dışsatımcısı durumunda. Ancak ülke yönetimi, özel girişimcilerin de külçeleri işlemelerine izin verilmesi konusunda baskı altına girdi.
 
Mangudya, bankanın yeni altın arıtma işinde %40 oranında payı elinde tutacağını geri kalan payı ise büyük ve küçük ölçekli altın madencilerine satacağını söyledi.
 
Mangudya, "Altın Arıtma ve Baskı Birimi'nin ikiye ayrılması, özel girişimcilerin orada hisse edinmelerine izin vererek altın arıtma işininin bir bölümünün özelleştirilmesi anlamına geliyor." yorumunda bulundu.
 
Mangudya, Merkez Bankası'nın ulusal güvenlik nedeniyle altın baskı ile para basma işlemlerinde %100 paya sahip olmaya devam edeceğini ekledi.
 
Zimbabve yönetimi, yıllık 1,2 milyar ABD Doları değerinde altının yasadışı yollardan ülkeden çıkarıldığını ve Zimbabwe'deki değerli metallerin çoğunu çıkaran küçük ölçekli madencilerin, sözkonusu sızıntılardan düşük fiyatlar ve geç ödemeler nedeniyle ülkenin merkez bankasının Altın Arıtma ve Baskı Birimi'ni sorumlu tuttuğunu dile getiriyor.
 
Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü