Zimbabve’de Lityum Madenciliği Projelerinin Hızla Artmasıyla Ülkenin Lityum İhracatından Elde Ettiği Gelir Üç Katına Yükseldi

03 Kasım 2023

Zimbabve Madencilik Bakanı Zhemu Soda Çarşamba günü (01/11/2023) yaptığı açıklamada, ülkesinde bir yandan Çin merkezli madencilik ile maden işleme projeleri ilerlerken, içinde bulunduğumuz yılın ilk dokuz ayında Zimbabwe'nin lityum ihracatından 209 milyon ABD Doları gelir elde ettiğini, sözkonusu rakamın geçen yıl elde edilen gelirin neredeyse üç katı olduğunu dile getirdi.

Afrika'nın en büyük lityum üreticisi ülkesi Zimbabwe, yenilenebilir enerjinin depolanmasında anahtar durumundaki madencilik ürünü olan lityum metaline olan talebin zor durumdaki ekonomisini canlandırmaya yardımcı olacağını umuyor.

Geçen yıl 2,46 milyar ABD Doları ile 2,27 milyar ABD Doları ihracat geliri kaydeden altın ile platin grubu metallerinin ardından lityum, Zimbabwe'nin üçüncü büyük madencilik sektörü ihraç ürünü olacak.

Bulawayo kentinde düzenlenen madencilik konferansında konuşan Zhemu Soda, "Lityum ihracatından elde edilen gelir 2018 yılında 1,8 milyon ABD Doları iken geçen yıl 70 milyon ABD Doları’na yükseldi. Eylül 2023 itibarıyla ise lityum ihracatından toplam 209 milyon ABD Doları gelir elde edildi." bilgisini paylaştı.

Zhejiang Huayou Cobalt firması, Sinomine Resource firmalar grubu, Chengxin Lithium madencilik firmaları grubu, Yahua firmalar grubu ile Canmax Teknoloji firması da aralarında olmak üzere Çinli firmalar, Zimbabve'de lityum madenciliği projelerini satın almak, ardından da geliştirmek amacıyla son iki yılda ülkeye 1 milyar ABD Doları’nın üzerinde yatırım yaptı.

Ülkede yatırım yapan Çinli firmaların çoğu, içinde bulunduğumuz yılda çalışır duruma geçen maden işleme tesisleri kurarken lityum cevherinin daha ileri düzeylerdeki işleme işlemleri için cevherleri Çin’e gönderiyorlar.

Zimbabve ülke yönetimi, lityum madenciliğinden ve lityum cevherinin işlenmesinden elde ettiği geliri artırmak amacıyla geçen yıl ülkeden ham lityum ihracatını yasaklamıştı.

Madencilik Bakanı Soda, Zimbabwe'nin üretimi artırma çabalarının sonucu olarak gelecek yıl diğer büyük lityum üreticisi firmaların da Zimbabve topraklarında çalışmaya başlamalarının beklendiğini belirtti.

İçinde bulunduğumuz yılın büyük bölümünde, batarya üretiminde kullanılan lityum metalinin en büyük tüketici ülkesi Çin'de lityum fiyatları düşüş eğilimindeydi.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü