Zimbabve'nin Ferrokrom Madencileri Enerji Santralleri Kurma Konusunda Anlaştı

13 Haziran 2024

Zimbabve’de ülkenin en büyük elektrik tüketicileri durumundaki ferrokrom madencileri, ülke yönetiminin enerji istemini dengeleme çabalarının sonucu olarak önümüzdeki iki yıl içerisinde kendi enerji santrallerini kurmayı kabul etti.

Zimbabve Devleti’ne ait elektrik firması Zesa Holding tarafından yapılan açıklamada, anlaşmaya göre ferrokrom üreticilerinin aynı zamanda diğer madencilik firmalarına uygulanan elektrik fiyatı tarife oranının yarısından biraz fazla elektrik tarifesi ödeyecekleri belirtildi.

Ülkenin en büyük ferrokrom madencilik firması Sinosteel'in Zimbabwe biriminin tepe yöneticisi John Musekiwa'ya göre anlaşma, enerji yoğun ferrokrom madenciliği sektörünün uzun dönemde sürdürülebilirliğini sağlayacak. Musekiwa, Zimasco olarak bilinen firmasının 2026 yılına kadar 300 megavat kadar elektrik üretimini hedeflediğini açıkladı.

Musekiwa, Bloomberg Haber Ajansı’nın yazılı sorularına yanıt olarak şunları yazdı: "Ülke yönetimimizin yakın dönemde yeşil enerji çözümlerine doğru ilerlenmesi stratejisinin iyi anlaşıldığı görülüyor, enerji santrallerinin kurulmasına ilişkin üzerinde görüş birliğine varılan zaman çizelgeleri bu durumu yansıtıyor."

Zimbabve Enerji Bakanlığı, ülkede üretilen elektrik enerjisinin büyük bölümünün madencilik firmaları tarafından tüketilmesinin sonucu olarak enerji isteminin 2026 yılına kadar 3.000 megavata yükseleceğini öngörüyor. Ülke günümüzde yaklaşık 1.400 ile 1.500 megavat arasında elektrik enerjisi üretebilirken üretilmekte olan elektrik enerjisinin yetmemesi durumunda oluşan açık, komşu ülkelerden yapılan elektrik enerjisi dışalımıyla kapatılıyor.

Zimbabve Madenciler Odası'na göre madencilik sektöründen gelen enerji isteminin sektördeki genişleme projeleri ile birlikte sektöre yeni giren yatırımcıların da eklenmesiyle geçen yılın rakamı olan 450 megavattan içinde bulunduğumuz yılda 500 megavatın üzerine çıkması bekleniyor.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü