Zimbabve’nin Lityum Cevheri Dışsatımına Yasak Getirmesi Ülkedeki Cevher Stoklarının Büyümesini Tetikledi

14 Mart 2023

Zimbabve'nin lityum cevheri dışsatım yasağı, pil üretiminin kilit girdisi durumundaki metalin cevherinin Afrika kıtasının güneyinde yer alan ülkedeki stoklarında büyümeye neden oldu.

Zimbabve Madenciler Federasyonu Başkanı Henrietta Rushwaya'ya göre, metalin yurtiçinde işlenmesini teşvik etmek amacıyla geçen Aralık ayında (2022) ülke yönetimi tarafından getirilen yasak, ülkede iki milyon ton cevherin stoklanmasına neden oldu. Dolayısıyla sektör, işlerinin sürdürülebilirliğini tehdit ettiği gerekçesiyle Zimbabve Devlet Başkanı Emmerson Mnangagwa'dan yasağı gözden geçirmesini istedi.

Federasyon Başkanı Rushwaya, Devlet Başkanı Mnangagwa’ya yazdığı iletide, “Beklenmedik yasak, ülkedeki madenciler ile bazıları yasağa konu olan minerallerin alım satımını yapmak üzere kendi ülkelerinden kredi almış olan uluslararası alıcılar arasında önceden imzalanmış satın alma anlaşmalarına zarar verdi.” açıklamasını yaptı.

Yasak, ülkedeki küçük ile orta ölçekli madencileri etkilerken, diğer yandan stoklanmış olan cevherin ne kadarının lityum cevheri olduğu net değil.

Rushwaya telefonda yaptığı açıklamada, Afrika'nın en büyük metal rezervlerinden birine sahip olan Zimbabwe madenlerinden çıkarılan lityum cevherinin büyük bölümünün genellikle Çin ya da Güney Afrika'ya gönderildiğini dile getirdi. Yerküre fosil yakıtlardan uzaklaşırken, ABD'den Çin'e kadar birçok ülke yeşil enerjiye geçiş için gerekli girdileri elde etme konusunda acele ediyor.

Zhejiang Huayou Cobalt madencilik firması, Arcadia lityum madeninde bir işleme tesisi kurmak amacıyla 300 milyon ABD Doları yatırım yaparken, Chengxin Lithium Madenciliği firmalar grubu ile Sinomine Doğal Kaynaklar Madenciliği firmalar grubu, Zimbabve'de pil üretiminde kullanılan metalleri işleyecek tesis kurmak için bir ortaklık geliştirmenin yollarını araştırıyor.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü