Azerbaycan Gümrük Muafiyetleri Düzenlemesi Değişikliği

25 Ağustos 2020

Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu'nun 21 Ağustos 2020 tarih ve 303 No'lu Kararı ile "Gerçek Kişiler Tarafından İmalatta veya Ticari Amaçlarla Kullanılması Amaçlanmayan Eşyanın Tercihli ve Basitleştirilmiş Gümrük Geçiş Kuralları"nda esas olarak özetle aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.

  • Gerçek kişiler tarafından Azerbaycan Cumhuriyeti gümrük bölgesine (ülkeye) getirilen aynı ve/veya benzer türden en fazla 2 adet eşya ilgili vergilerden muaf tutulmaktadır.
  • Yolcu beraberi gerçek kişinin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik kişisel eşyaları hariç olmak üzere, gümrük bölgesine her takvim ayı içerisinde bir defa getirilen ve toplam gümrük değeri 800 ABD Dolarından fazla olmayan mallar gümrük ilgili vergilerden muaf tutulmaktadır.
  • Gümrük bölgesine her takvim ayı içerisinde bir defa aynı gerçek kişi adına uluslararası posta yoluyla gelen veya taşıyıcı şirket tarafından getirilen ve toplam gümrük değeri 300 ABD Dolarından fazla olmayan mallar ilgili vergilerden muaf tutulmaktadır.
Dolayısıyla, yukarıda sözü edilen limitlerin üzerindeki eşya, fazla kısım veya adet için karşılık gelen gümrük değeri üzerinden vergiye tabidir.
Öte yandan, gerçek kişiler tarafından Azerbaycan Cumhuriyeti gümrük bölgesine getirilirken yazılı olarak beyan edilmesi gereken malların listesine aşağıdaki maddeler eklenmiştir:
  • 20.000 (yirmi bin) Manat ve daha fazla nakit ulusal para birimi (kağıt ve metal paralar) ve ulusal para cinsinden tahviller,
  • Yolcu beraberi gerçek kişiler tarafından, bilahare posta yoluyla ülkeye getirilen mobil telefon ve diğer simsiz iletişim araçları.

 
Söz konusu Karar yayımlandığı tarihten (22.08.2020) 30 (otuz) gün sonra yürürlüğe girecektir.


Kaynak: A.C. Bakanlar Kurulu
Yayımlayan: Bakü Ticaret Müşavirliği