Belçika Ekonomisinin Dördüncü Çeyrekte %1 Daralması Bekleniyor

10 Aralık 2020

Belçika Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, reel gayri safi yurtiçi hasılada üçüncü çeyrekte görülen %11,4 oranındaki toparlanmanın, Covid-19 pandemisindeki artış ve ardından gelen önlemlerin ekonomik faaliyeti baskılaması ile yaz sonunda ivme kaybettiği ve dördüncü çeyrekte ekonomik aktivitede %1'lik bir gerileme öngörüldüğü belirtilmektedir.

Dördüncü çeyrekte en büyük düşüşün sağlık endişeleri ve tedbirler nedeniyle kısıtlanan hanehalkı harcamaları nedeniyle özel tüketimde kaydedilmesi beklenmektedir. Pandemi kaynaklı ekonomik krize rağmen satın alım gücünün çok fazla düşmemesi nedeniyle hanehalklarının finansal durumlarına ilişkin değerlendirmeleri pozitif olmasına karşın tüketici güveni düşük seyretmektedir.

Üçüncü çeyrekte %7,3 oranında artış kaydeden özel sektör yatırımlarının tekrardan gerilemesi ve ağırlıklı olarak sağlık hizmetleri harcamaları kaynaklı devlet yatırımlarının dördüncü çeyrekte de artmaya devam etmesi öngörülmektedir.

Mal ve hizmet ihracatında dış talebe paralel olarak sınırlı büyüme ve iç talepteki düşüşün ithalat artışını baskılaması beklenmekte olup, net ihracatın GSYİH büyümesine katkısının dördüncü çeyrekte genel olarak nötr olacağı tahmin edilmektedir.

Pandemide ikinci dalganın ekonomiye olumsuz etkisinin, özellikle inşaat ve imalat endüstrileri faaliyette kaldığı ve önlemler kapsamında kapanan mağazaların beklenenden daha kısa sürede yeniden açıldığı için ilkbaharda yaşanandan daha küçük oranlı olması öngörülmektedir. 2020 yılı dördüncü çeyreğinde %1 oranındaki küçülme sonucunda Belçika ekonomisinin yıllık %6,6 oranında daralacağı tahmin edilmektedir. Merkez Bankasınca dördüncü çeyreğe ilişkin tahminin bir ön çalışma olduğu, pandeminin seyrinde olumsuz gelişmeler ve yeni önlemlere ihtiyaç duyulması gibi aşağı yönlü risklerin bulunduğu ifade edilmektedir.

Kaynak: Belçika Merkez Bankası (NBB)