Belçika Ekonomisinin Toparlanması Uzun Zaman Alacak

13 Haziran 2020

Mart ayında korona krizinin başlangıcında, çoğu ekonomistin öngördüğü senaryo derin bir daralma ve önlemlerin azaltılması ile hızlı bir toparlanma yönündeydi. Ancak iki ay sonrasında ekonomik beklentilerde iyimserlik giderek azalırken, ekonomistler Belçika ekonomisinin zor ve kademeli olarak toparlanması konusunda uyarıyorlar.

Büyüme beklentilerini sert bir şekilde düşüren BNP Paribas Fortis, Belçika ekonomisinin 2020 yılında yüzde 11,1 oranında küçülmesini ve 2021 yılında yüzde 4,3 oranında büyümesini bekliyor. KBC ve ING 2020 yılı için sırasıyla %9,5 ve %6,8 küçülme tahminleriyle daha ılımlı olsa da, bu bankalar 2021 yılındaki ekonomik büyümenin bu daralmanın sadece bir kısmını telafi edeceğini öngörmekteler.  

ING ekonomisti Philippe Ledent, ekonomik aktivitenin 2019 seviyelerine, 2023'ün sonunda dönmesini beklediklerini, şokun büyüklüğü ve daha az şiddetli olan 2008 finansal krizinden sonra Belçika ekonomisinin tamamen toparlanmasının dokuz çeyrek sürdüğü düşünüldüğünde, pandemi-öncesi seviyeye ulaşmak için 16 çeyreklik bir dönemi öngördüklerini belirtmektedir.

KBC baş ekonomisti Jan Van Hove da ekonomik faaliyetin 2021 yılının sonunda 2019 yılına göre yüzde 4,4 daha düşük olmasını beklediklerini, ihracat siparişlerinin düşmekte olduğunu, yatırımın zayıflamasını ve işsizliğin artmasını beklediklerini ve 2023 yılına kadar ekonomik faaliyetin tamamen toparlanmasının mümkün olmayabileceğini ifade etmiştir.

BNP Paribas Fortis'in baş ekonomisti Koen De Leus ise pandeminin tekrarlanma riskinin yüksek olduğu konusunda uyarırken, bu riskin tüketimi düşüreceğini, nüfusun yaşlı kesiminin harcamalarını sınırlandıracağını ve ekonominin tamamen toparlanması için koronavirüs aşısının geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğunu belirtmiştir.

Kaynak: DeTijd