Belçika İş Dünyasında Güven Artışı Devam Ediyor

28 Ekim 2020

Belçika Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre; iş dünyası güveninde toparlanma Ekim ayında da devam etmiş, gösterge Mart ayı seviyesinin üzerine çıkmıştır. İş dünyası güveni imalat sektöründe artarken, iş ortamındaki iyileşme özellikle ticaret sektöründe çok güçlü olmuştur. Hizmetler ve inşaat sektöründe girişimcilerin güveninde çok az değişiklik olmuş, mevcut seviyeler istikrar kazanmıştır. 1-22 Ekim döneminde  gerçekleştirilen anket, 16 Ekim tarihinde pandemiye karşı uygulamaya konan yeni önlemleri kısmen kapsamaktadır.

Ticaret sektöründe iki aylık düşüşün ardından güvenin önemli ölçüde toparlanmasında hem talepte hem de sipariş seviyelerinde artış beklentisi etkili olmuştur. İmalat sanayinde tüm bileşenlerde olumlu gelişme görülürken sektör güveninindeki artışa en büyük katkı sipariş ve stok seviyelerine ilişkin değerlendirmelerden gelmektedir. Hizmetler sektöründe girişimcilerin mevcut duruma ilişkin değerlendirmeleri daha olumlu olsa da gelecek dönem tahminleri daha az iyimser görünmektedirler.

Son olarak, imalat sanayindeki üretim kapasitelerinin üç aylık anket sonuçları, kurulu üretim kapasitesinin kullanım oranında artış olduğunu göstermektedir. Mevsimsellikten arındırılmış kapasite kullanım oranı Ekim ayında, Temmuz ayındaki %73,3 seviyesinden %76,7’e yükselmiştir.



Kaynak: Belçika Merkez Bankası (NBB)