Belçika İş Dünyasında Güven Artışı Nisan Ayında Hızlanarak Devam Etti

26 Nisan 2021

Belçika Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre; iş dünyası güven endeksi yükselişini biraz daha hızlanarak beşinci ayda da sürdürmüş, 2011 yılı Mart ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Nisan ayında, ticaret sektörü dışında tüm ana sektörlerde girişimcilerin güveni artış göstermiştir.

Özellikle bilgi işlem hizmetleri olmak üzere hizmetler sektöründe girişimcilerin hem  mevcut faaliyetlerine ilişkin değerlendirmeleri hem de gelecek dönem talep tahminleri daha olumlu görünmektedir. İmalat sanayinde sektör güvenindeki artışa en büyük katkı sipariş seviyelerine ilişkin değerlendirmelerden gelmektedir. İnşaat sektöründe, en çok talep beklentilerinde olmak üzere göstergenin tüm bileşenlerinde  olumlu gelişme görülmektedir. Ticaret sektöründe güvenin gerilemesinde girişimcilerin gelecek dönem  istihdam, talep ve sipariş tahminlerindeki bozulma etkili olmuştur.

Dİğer taraftan, imalat sanayindeki üretim kapasitelerinin üç aylık anket sonuçlarına göre, kurulu üretim kapasitesinin kullanım oranında artış devam etmektedir. Mevsimsellikten arındırılmış kapasite kullanım oranı Nisan ayında, Ocak ayındaki %78,9 seviyesinden %79,6’ya yükselmiş, 2019 sonu değerlerine dönmüştür.  

Kaynak: Belçika Merkez Bankası (NBB)