Belçika - İşletmelerin Ödeme Gücünün Güçlendirilmesi İçin Gerekli Vergi Önlemleri

13 Haziran 2020

Belçika Şirketler Federasyonu (Fédération des Entreprises de Belgique - FEB) tarafından yapılan açıklamada, Federal Hükümet tarafından bugüne kadar etkin bir şekilde yönetilen likidite sorunlarının ötesinde bir ödeme gücü krizi yaklaştığı belirtilmektedir.

Açıklamada ayrıca, mevcut olan en son rakamlara göre, binlerce küçük, orta ve hatta büyük şirketin iflas etmelerini önlemek amacıyla yaklaşık 8,4 milyar Avro’ya (borç ve özsermaye) ihtiyaç duyulacağına, bu çerçevede devletin tüm birimleri tarafından koordineli bir şekilde gerek maddi gerekse vergisel önlemlerin uygulanmasının önemine dikkat çekilmektedir. Bu nedenle, vergisel önlemlere ilişkin yeni bir yasa tasarısının Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilmesinin FEB tarafından memnuniyetle karşılandığı ifade edilmektedir.

Bahse konu yasa tasarısı ile 2020 yılı kurumlar vergisi uygulamasında Covid-19 rezervinin oluşturulması öngörülmekte olup, bu uygulama ile henüz girilmemiş olan bir önceki yılın kurumlar vergisi beyannamesinde 2019 yılında kaydedilen karı ve toplam 20 Milyon Avro’yu aşmayacak bir rezerv ile firmaların vergi ödemelerinin düşürülmesi planlanmaktadır. Ayrıca, firmaların özsermayelerini yeniden oluşturabilmeleri amacıyla, 2020 yılı zarar tutarını geçmeyecek şekilde, 2021-2023 yılları arasında yapılacak olan kurumlar vergisi hesaplamalarında bilanço yükümlülüklerinden muaf tutulacak olan ”yeniden yapılanma” rezervinin oluşturulması da öngörülmektedir.

Kaynak: Belçika Şirketler Federasyonu (FEB)