Belçika Kimya ve İlaç Sektörü Avrupa'nın En Yenilikçisi

16 Kasım 2020

Belçika kimya endüstrisi ve yaşam bilimleri federasyonunca (Essencia), Avrupa Birliği kimya ve ilaç sektöründe araştırma ve geliştirmeye (Ar-Ge) en yoğun yatırımın Belçika’da yapıldığı belirtilmektedir. Avrupa kimya federasyonu Cefic'in istatistiklerine göre, %17,7 Ar-Ge yoğunluğu (Ar-Ge harcamalarının katma değere oranı) ile Belçika kimya ve ilaç sektörü, Slovenya ve Almanya’nın önünde birinci sırada yer almaktadır.

2019 yılında araştırma ve geliştirmeye, 2,9 milyar Avrosu şirket içi olmak üzere, üniversiteler veya araştırma merkezleri kanalıyla yapılan harcamalar ile toplam 4,5 milyar Avro yatırım yapan ve araştırma ve geliştirme alanında 11.000'den fazla istihdama sahip Belçikalı kimya ve yaşam bilimleri şirketleri Belçika’daki  tüm endüstriyel Ar-Ge harcamalarının üçte ikisini temsil etmektedir.

2019 yılında 466 patent alan kimya ve yaşam bilimleri sektörü, Avrupa Patent Ofisi (EPO) tarafından verilen tüm Belçika patentlerinin üçte birini oluşturmaktadır. Belçika kimya ve yaşam bilimleri teknoloji alanında Avrupa Birliği içerisinde (AB 27) ilk beş ülke arasında, dünya çapında Çin'in hemen arkasında on birinci sırada, milyon kişi başına düşen patent başvuruları açısından ise dünyada dördüncü sırada yer almaktadır.


2019 Yılı Kimya ve İlaç Sektörü Ar-Ge Harcamaları

Kaynak: Essenscia