Belçika Komisyon'dan 2 Milyar Avroluk İlk Kredi Dilimini Alıyor

01 Aralık 2020

Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen yaptığı açıklamada, Belçika'nın Avrupa Komisyonu'nun 'SURE' programından ilk 2 milyar Avroluk krediyi alacağını belirtti.

Von der Leyen, SURE programının koronavirüs salgını nedeniyle olası istihdam kayıplarını engellemek için daha fazla harcama gerçekleştiren Üye Devletlere dönük düşük maliyetli geçici bir kredi programı olduğunu, sağlıklı şirketlerin bu dönemin zorluklarına rağmen çalışanlarını işten çıkarmayarak, şirketteki uzmanlık ve becerileri korumalarına yardımcı olmak istediklerini ifade etmiştir.

Acil Durumda İşsizlik Risklerini Azaltmak için Geçici Destek (SURE - The temporary Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency), programı kapsamında istihdamın korunmasına dönük kamu harcamalarındaki ani artışlar için Üye Devletlere kredi şeklinde 100 milyar Avroya kadar mali yardım sağlanmakta olup krediler, Üye Devletlerin gönüllü garanti sistemi tarafından desteklenmektedir. Her Üye Devletin toplam garanti miktarına katkısı, 2020 AB bütçesine dayalı olarak Avrupa Birliği'nin toplam gayri safi milli gelirindeki nispi payına karşılık gelmektedir.

Koronavirüs pandemisinin ilk sonuçlarına yanıt vermek için Üye Devletler tarafından Nisan ayında kabul edilen 500 milyar Avroluk mali paketin parçası olan SURE programı kapsamında Belçika’nın çalışanlar ve serbest meslek sahiplerini işsizlik ve gelir kaybı riskine karşı korumaya dönük uygulanan önlemlerin finansmanında kullanabileceği toplam kredi, 6,21 milyar Avroluk kısmı Federal, geri kalan miktarı ise Bölge ve Topluluklar için olmak üzere 7,8 milyar Avro.

Kaynak: The Brussels Times