Belçika - Koronavirüs Krizinden Etkilenen Bireyler ve Şirketler İçin Garanti Planı

18 Mayıs 2020

Belçika - Koronavirüs Krizinden Etkilenen Bireyler ve Şirketler İçin Garanti Planı

Federal Sosyal ve Ekonomik Koruma Planı çerçevesinde, Federal Hükümet halihazırda çalışanlar, serbest meslek sahipleri ve işletmeler için kişisel gelir vergisi, stopaj vergisi, KDV ve sosyal güvenlik primleri ödemelerinin ertelenmesi gibi ilk finansal şokun hafifletilmesine yardımcı olacak bir dizi istisnai önlem almıştır. Mücbir sebeplerden dolayı geçici işsizlik olasılığı da gevşetilmiş ve serbest meslek sahipleri için bir köprü kanunu planı oluşturulmuştur.
Bununla birlikte, çok sayıda şirket, serbest çalışan ve bireyler önemli sabit maliyetlerle karşı karşıyadır. Kredi geri ödemeleri, kira ve fatura ödemeleri nakit akışı sorunlarına yol açabilecektir.
Koronavirüs krizinden dolayı etkilenen vatandaşların, serbest meslek sahiplerinin ve şirketlerin kredilere ulaşmalarını ve finansal ihtiyaçlarını garanti altına almayı sağlamak üzere Federal Hükümet Maliye Bakanlığı girişimi ve Belçika Merkez Bankası işbirliğiyle finans sektörü ile bir anlaşma sağlanmıştır.

Bu anlaşma ile:

  • Koronavirüs krizinden dolayı kredi borçlarını ödemekte zorluk çeken şirketlere, serbest meslek sahiplerine ve konut kredisi borçlularına 30 Eylül 2020 tarihine kadar kredi yükümlülüklerini erteleme olanağı sağlanmıştır.
  • Şirketlere ve serbest meslek sahiplerine en fazla 12 aylık süreli kredilerin verilmesini sağlamak üzere Federal Hükümet tarafından bu kredilerin garanti altına alındığını taahhüt etmek üzere 50 Milyar Avro’luk bir fonu içeren Garanti Planı (Régime de Garantie) oluşturulmuştur.
Bu plan ile 30 Eylül 2020 tarihine kadar en fazla 12 aylık verilecek olan bütün krediler (yeniden yapılanmalar hariç) garanti altına alınacaktır.
Teminat programı sonunda, teminat programı kapsamındaki kredilere kaydedilen zarar tutarı incelenecektir. Garanti planı çerçevesinde verilecek olan kredilerden oluşacak kayıpların finans sektörü ve kamu otoriteleri arasındaki dağılımı aşağıdaki gibi olacaktır:
  • İlk %3’lük zararın tamamı finans sektörü tarafından;
  • %3 ve %5 arasındaki zararın %50’si finans sektörü ve %50’si ise devlet tarafından;
  • %5 ve üstü zararın %80’i devlet tarafından, kalan %20’si ise finans sektörü tarafından karşılanacaktır.

Kaynak: NationalBank of Belgium