Belçika - Mayıs Ayında Tüketici Güveninde Hafif Toparlanma

13 Haziran 2020

Belçika Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre, Nisan ayında şimdiye kadar kaydedilen en büyük aylık gerileme ile tarihi düşük seviyesine yaklaşan tüketici güveninde Mayıs ayında bir miktar toparlanma görülmüştür.

Mayıs ayında, gelecek on iki aylık dönemde Belçika'da beklenen genel ekonomik durum konusunda tüketicilerin daha az kötümser olmasının, koronavirüs salgınına karşı önlemlerin aşamalı olarak kaldırılmasının beklentiler üzerindeki olumlu etkisinden kaynaklandığı değerlendirilmektedir. Buna karşılık hanehalklarının işsizlik beklentilerinde görülen bozulma devam etmiştir.

COVID-19 krizinin hanehalklarının mali durumu üzerindeki sonuçlarına ilişkin bilgi edinilmesi amacıyla tüketici anketine Nisan ayında gelir ve tasarruflara ilişkin iki soru eklenmiştir. Mayıs ayında ankete katılanların dörtte üçü gelir kaybının en fazla %10 seviyesinde olduğunu belirtirken,  serbest meslek sahiplerinin %45'i %30'u aşan gelir kaybı belirtirmiştir. Gelir kaybından en çok etkilenen serbest meslek sahiplerinin yarısından fazlası için gelirlerindeki kayıp %50’yi geçmektedir. Hanehalkı tasarruf tahminleri ise Nisan ayına göre bir miktar zayıflamıştır.

Kaynak: Belçika Merkez Bankası (NBB)