Belçika’da Bütçe Açığı 2020 Yılında GSYİH’nın %9,4’üne Yükseldi

21 Nisan 2021

Belçika Merkez Bankası (BNB) tarafından yapılan açıklamada, Covid-19 pandemisi nedeniyle Belçika kamu finansmanında  hızlı bir bozulma görüldüğü, 2019 yılında %1,9 seviyesinde olan bütçe açığının GSYİH'ya oranının 2020 yılında %9,4'e yükseldiği belirtildi.

Finansman dengesindeki bozulma, hem hükümetin COVID-19 kriziyle mücadele için uygulamaya koyduğu önlemler hem de ekonomik faaliyetteki daralmadan kaynaklanmaktadır. Gelirler yaklaşık 10 milyar Avro düşerken, harcamalar 22 milyar Avro’nun üzerinde artmıştır. Harcamalardaki hızlı artışın, doğrudan pandemiyle mücadele için alınan tedbirlerle bağlantılı kısmının yaklaşık 16 milyar Avro (GSYİH'nın %3,5'i) olduğu tahmin edilmektedir.

Harcamalardaki artış esas olarak, çalışanlar ve serbest meslek sahipleri için geçici işsizlik ödemeleri, hastaneler, huzurevleri ve diğer sağlık kuruluşlarına ücretsiz koruyucu ekipman tedarik eden firmalara verilen destekler ve şirketlere ve serbest meslek sahiplerine ödenen tazminat ve primlerden kaynaklanmaktadır. Gelirlerdeki düşüşte ise kurumlar vergisi ve hanehalkı tüketimindeki gerileme nedeniyle dolaylı vergilerden elde edilen gelirlerdeki azalış etkili olmuştur.  

2019 yılında GSYİH'nin %98,1’i seviyesinde gerçekleşen kamu borcu 2020 yılı sonunda yaklaşık 515 milyar Avro ile GSYİH'nin %114,1'ine yükselmiştir. Kamu borcunun yükselişinde Federal, Bölge ve Topluluk bütçe açıkları ile kredi şeklindeki ek destek önlemleri için finansman ihtiyacı etkili olmuştur. Ancak borç seviyesi GSYİH’daki daralmadan kaynaklı olarak daha hızlı yükselmiş, 1993 yılındaki  %130’luk rekor düzeyin altında olsa da yirmi yılı aşkın bir süredir görülmeyen bir değere ulaşmıştır. 

Kaynak: Belçika Merkez Bankası (NBB)