Belçika’da Federal Hükümet Kuruldu

01 Ekim 2020

26 Mayıs 2019 tarihinde gerçekleştirilen seçimlerin üzerinden 493 geçtikten sonra Belçika’nın yeni Federal Hükümeti kuruldu. 7 partiden oluşan koalisyon hükümetinde  seçimlerde sırasıyla %16 ve %12 oy alan Milliyetçi Yeni Flaman İttifakı (N-VA) ile aşırı sağ milliyetçi Flaman Çıkarı Partisi (Vlaams Belang) yer almamaktadır.

Yeni koalisyon, hükümeti oluşturmak için müzakere eden ana siyasi grupların dört renginden ve ünlü klasik müzik bestecisinin "Dört Mevsim" adlı eserinden yola çıkarak "Vivaldi" olarak adlandırılıyor. Logolarında, sosyalist partiler Frankofon Sosyalist Parti (PS) ve Flaman Sosyalist Parti (SP.A) kırmızı, liberal partiler Frankofon Liberal Reformcu Hareket  Partisi (MR) ve Flaman Liberal Parti (Open VLD) mavi, çevreci partiler Frankofon Ekolojist Parti (Ecolo) ve Flaman Yeşil Parti (Groen) yeşil, Flaman Hristiyan Demokrat Parti (CD&V) ise turuncu renk yer almaktadır.

Yeni Başbakan önceki geçici hükümette Maliye Bakanı olarak görev yapan Alexander De Croo (Open VLD) olurken, yeni kabinede 7 Başbakan Yardımcısı bulunmaktadır. Kabinede, Sağlık Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Frank Vandenbroucke (Sp. a), Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sophie Wilmès (MR), Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Vincent Van Peteghem (CD&V), Adalet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Vincent Van Quickenborne (Open Vld), Ekonomi ve Çalışma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Pierre-Yves Dermagne (PS), Kamu İşletmeleri ve Kamu Yönetimi Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Petra De Sutter (Groen), Ulaştırma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Georges Gilkinet (Groen), Çevre, İklim ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Zakia Khattabi (Ecolo), Enerji Bakanı Tinne Van der Straeten (Groen), Savunma Bakanı Ludivine Dedonder (PS), İçişleri Bakanı Annelies Verlinden (CD&V), Tarım ve Orman Bakanı David Clarinval (MR), Emeklilik Bakanı Karine Lalieux (PS) ve Kalkınma ve İşbirliği Bakanı Meryame Kitir (sp. A) yer almaktadır.

Kaynak: La Libre ve De Standaard