Belçika’da Koronavirüs Önlemleri Üç Aşamada Kaldırılacak

18 Mayıs 2020

Belçika’da Koronavirüs Önlemleri Üç Aşamada Kaldırılacak

24 Nisan tarihinde gerçekleştirilen Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında Belçika Başbakanı Sophie Wilmes, Çıkış Stratejisi için Uzmanlar Grubunun (GEES) tavsiyeleri doğrultusunda, Belçika'da koronavirüs salgını kapsamında uygulanan "kısmi tecrit"in üç aşamada kaldırılacağını açıkladı.
Fazlar arasında geçişin koronavirüsün yayılımı, yoğun bakım hasta sayısı gibi kriterlere bağlı olacağı ve geçişten bir hafta önce teyit edileceğini belirten Başbakan Wilmes, aşamalı çıkış stratejisinde maskenin anahtar bir rol oynayacağını, özellikle sosyal mesafenin garanti edilemeyeceği durumlarda maske kullanımının şiddetle tavsiye edidiğini ve Hükümet tarafından her vatandaşa ücretsiz en az bir maske sağlanacağını ifade etti. Test kapasitesinin ise 4 Mayıs tarihine kadar günlük 25.000-30.000 seviyesine çıkartılacağı, gerekirse günlük 45.000’e kadar yükseltileceği belirtildi.
Toplantıda açıklanan kararlara göre, 4 Mayıs tarinden itibaren şirketlerde işe kademeli olarak geri dönüş yapılacak ancak sosyal mesafeyi garanti edemeyen şirketler önlem almak zorundalar. Maskeler için kumaş sağlamak üzere kumaş mağazalarının açılmasına izin verilecek. Toplu taşıma olağan faaliyetlerine devam edecek, ancak yüz maskelerinin kullanılması zorunlu olacak. 11 Mayıs tarihinden itibaren tüm mağazaların, önümüzdeki hafta tanımlanacak olan katı koşullar altında yeniden açılmasına izin verilecek.  
18 Mayıs tarihinden itibaren başlayacak ikinci aşamanın odağında ise eğitim olacak. İlkokul ve ortaokullarda dersler, sınıf başına 10 öğrenciden oluşan küçük gruplarda en fazla 3 sınıf için yeniden başlatılacak ve öğrenci başına en az 4 metrekare sağlanacak.
Üçüncü aşama şartların uygun olması halinde en erken 8 Haziran tarihinde başlayacak ve bu aşamada tüm restoranlar ve kafelerin açılması öngörülmektedir. Diğer taraftan festivaller ve toplu etkinlikler en az 31 Ağustos'a kadar yasak olacaktır.

Kaynak: The Brussels Times