Belçikalı İşletmelerin Cirosu Dördüncü Çeyrekte %3,8 Geriledi

02 Mart 2021

Belçika İstatistik Ofisi STATBEL tarafından açıklanan verilere göre; 2020 yılının dördüncü çeyreğinde tarım ve finans sektörleri hariç Belçika'daki işletmelerin cirosu bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,8 düşüşle 330,4 milyar Avroya gerilemiştir.

2020'nin dördüncü çeyreğinde, Covid-19 krizi, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinde Ekim ortasından itibaren, diğer sektörlerde ise Kasım ayının başından itibaren uygulanan önlemler nedeniyle hemen hemen tüm ekonomik sektörlerde ciro üzerinde olumsuz bir etki yaratmıştır.

2020'nin dördüncü çeyreğinde 2019 yılının aynı dönemine göre cirodaki en önemli düşüşler “Konaklama ve yiyecek hizmeti” sektörü (%52), Ağustos ayında kısmen yeniden başlayabilen ancak Kasım ayında tekrar kapanmak zorunda kalan “Kültür, sanat, eğlence ve spor” sektörü (%36) ve kuaförler, berberler, güzellik uzmanları gibi tıbbi olmayan temaslı meslekleri içeren "Diğer hizmet faaliyetleri" (%27) sektöründe kaydedilmiştir. Seyahat acenteleri, tur operatörleri ve diğer rezervasyon hizmetlerini içeren ve faaliyetlerin neredeyse tamamen durduğu "İdari ve destek hizmet faaliyetleri" sektöründe %10 ve "Ulaştırma ve depolama" sektöründe %11 seviyesinde olan ciro kaybı, “İmalat sanayi” (%4,6) ve “Toptan ve perakende ticaret” (%1,7) sektörlerinde daha sınırlı kalmıştır.

Bununla birlikte, üçüncü çeyrekte başlayan artışının devam ettiği "İnşaat” ve 'Bilgi ve iletişim' sektörleri ciroları, 2020'nin dördüncü çeyreğinde sırasıyla %0,3 ve %1,9 yükselmiştir.



Kaynak : STATBEL