Belçikalı Şirketler Yatırımlarını Erteliyor

18 Mayıs 2020

Belçikalı Şirketler Yatırımlarını Erteliyor

Koronavirüs krizinin Belçika'daki ekonomik faaliyetler ve Belçikalı şirketlerin mali sağlığı üzerindeki etkisini değerlendirmek üzere gerçekleştirilen haftalık anketin üçüncüsüne toplam 5.005 işletme ve serbest çalışan katılım sağlamıştır. Anket sonuçları cirodaki azalmanın ve ödeme gücü ile likidite sorunlarının hemen hemen aynı seviyede seyrettiğini göstermektedir.

Koronavirüs krizinin şirket ciroları üzerindeki etkisi (%)

  27 Mart-2 Nisan 2 -9 Nisan 10-16 Nisan
Flaman Bölgesi -34 -38 -35
Brüksel Bölgesi -30 -32 -28
Valon Bölgesi -35 -38 -36
Belçika -34 -37 -34

Ciroya göre ağırlıklı ortalama alınmış, sektörler itibariyle toplulaştırılmış

Ankete katılan şirketlerden iflas riskini "olası" veya "çok muhtemel" olarak belirtenlerin oranı çok değişmeyerek %8'den %7'ye düşerken, yanıtlar sanayiden sanayiye önemli ölçüde değişmektedir. Çoğu faaliyet dalında iflas riski nispeten düşük olmakla birlikte, otel ve yiyecek içecek, sanat, ve eğlence sektörlerindeki şirketler iflas riskini daha yüksek görmektedirler. Diğer taraftan, genel olarak, likidite sorunları, iflas riski veya cirodaki düşüş göz önüne alındığında, küçük şirketler için olumsuz etki algısı daha belirgindir.
Ankete göre geçici işsizlik kullanım oranı bir önceki haftaya göre yaklaşık 5 puan artarken, konaklama ve yemek sektörü geçici işsizlik kullanımının en fazla olduğu sektör olmuştur.
Anket sonuçlarına göre koronavirüs krizi birçok Belçikalı şirketin yatırımlarını yeniden gözden geçirmesine ve büyük çoğunluğu için daha sonraki bir tarihe ertelemesine neden oluyor. Ankete katılan şirketlerin %21’inin yatırım planı bulunmazken, %31’i planlanan yatırımlarını 2020 veya 2021 yılına, %35’i ise belirsiz bir tarihe ertelediğini belirtmiştir.

Kaynak: Belçika Merkez Bankası (NBB) - Ekonomik Risk Yönetimi Grubu (ERMG)