Belçikalı Şirketlerin %70’i Faaliyetlerini Artırmaya Hazır
18 Mayıs 2020Belçikalı Şirketlerin %70’i Faaliyetlerini Artırmaya Hazır
Koronavirüs krizinin Belçika'daki ekonomik faaliyetler ve Belçikalı şirketlerin mali sağlığı üzerindeki etkisini değerlendirmek üzere gerçekleştirilen haftalık anketin dördüncüsüne toplam 3.528 işletme ve serbest çalışan katılım sağlamıştır. Genel olarak, anket sonuçlarında, özellikle küçük işletmeler ve hazır yemek (catering) ve eğlence gibi en çok etkilenen sektörler için cironun düşmesi veya iflas riski açısından endişe verici bulgular devam etmektedir.
Koronavirüs krizinin şirket ciroları üzerindeki etkisi (%)
27 Mart-2 Nisan | 2 -9 Nisan | 10-16 Nisan | 17-23 Nisan | |
Flaman Bölgesi | -34 | -38 | -35 | -34 |
Brüksel Bölgesi | -30 | -32 | -28 | -31 |
Valon Bölgesi | -35 | -38 | -36 | -34 |
Belçika | -34 | -37 | -34 | -33 |
Ciroya göre ağırlıklı ortalama alınmış, sektörler itibariyle toplulaştırılmış
Satışlardaki güçlü düşüş anketin dördüncü haftasında da devam etmektedir. Bölgesel ortalamalar ulusal ortalamaya yakınlık göstermekte olup, Brüksel bölgesinin ortalamanın hafif altında kalması, faaliyeti daha az etkilenen finans sektörünün ağırlığına bağlıdır. Bununla birlikte, cirodaki düşüş, bir faaliyet kolundan diğerine farklı olmaya devam etmektedir. Ana faaliyetlerin yasaklanan faaliyetler arasında yer almaması ve çalışanların çoğu için uzaktan çalışmanın mümkün olması nedeniyle özellikle, "bankacılık ve sigorta" ile "bilgi hizmetleri ve iletişim" sektörleri koronavirüs krizinden en az etkilenen sektörler arasındadır.
Bir önceki hafta anket sonuçlarına benzer şekilde şirketlerden iflas riskini "olası" veya "çok muhtemel" olarak belirtenlerin oranı %7 seviyesindeyken bu oran kendi hesabına çalışan ve ondan az çalışanı olan şirketler için %10'a ulaşmaktadır. Ankete katılan şirketlerin %36'sı likidite pozisyonlarını likidite sağlamadan 3 aydan fazla koruyabileceklerini düşünmemektedir.
Ekonomik aktivitenin tamamen toparlanması henüz olası gözükmemekle birlikte ankete katılan şirketlerin büyük bir çoğunluğu, önlemler sona erdiğinde faaliyetlerini kriz öncesi seviyenin en az %50'sine yükseltmeye hazır olduklarını, şirketlerin üçte biri ise faaliyetlerine neredeyse kriz öncesi seviyede devam edebileceklerini belirtmiştir. Diğer taraftan krizden en fazla etkilenen otel ve hazır yemek, sanat, ve eğlence sektörlerindeki şirketlerin büyük çoğunluğu kriz öncesi seviyelere kolay dönemeyeceklerini kaydetmişlerdir. Şirketlerin faaliyetlerini kriz öncesi seviyede sürdürme yeteneklerini sınırlandırabilecek nedenler arasında mal veya hammadde arzı kısıtları, zayıf talep, nitelikli işçi temini, sosyal mesafe kurallarını uygulamanın zorluğu yer almaktadır.
Kaynak: Belçika Merkez Bankası (NBB)