Belçikalı Şirketlerin Ciro Kaybı %37 Seviyesinde

18 Mayıs 2020

Belçikalı Şirketlerin Ciro Kaybı %37 Seviyesinde

Koronavirüs krizinin Belçika'daki ekonomik faaliyetler ve Belçikalı şirketlerin mali sağlığı üzerindeki etkisini haftalık değerlendirmek üzere, Ekonomik Risk Yönetimi Grubunun (ERMG) talebi, Belçika Merkez Bankası (BNB) ve Belçika Şirketler Federasyonunun (FEB) koordinasyonuyla, sektör federasyonları (BECI, Boerenbond, SNI, UNIZO, UWE ve VOKA) tarafından anket gerçekleştirilmektedir. İkincisi gerçekleştirilen ankete toplam 6.906 işletme ve serbest çalışan katılım sağlamıştır.
Ankete göre, ciro kaybı bir önceki hafta gerçekleştirilen anket çalışması sonuçlarına göre büyük artış göstermese de, Belçikalı şirketler ve koronavirüs krizine katlanmaya devam eden girişimciler üzerinde baskı devam etmektedir. Ankete katılan on şirketten dördü koronavirüs krizinin satışlarını %75'ten fazla azalttığını bildirirken, konaklama, sanat, eğlence ve dinlenme hizmetleri sektörleri ve ticaret daha fazla etkilenmiştir. Buna ek olarak, ankete katılan şirketlerin yaklaşık %50'si likidite problemlerini, yemek sektörü gibi en çok etkilenen sektörlerde görüşülen şirketler ise  ödeme gücü sorunları riskleri bildirmiştir.

Koronavirüs krizinin şirket ciroları üzerindeki etkisi (%)

  27 Mart-2 Nisan 2 -9 Nisan
Flaman Bölgesi -34 -38
Brüksel Bölgesi -30 -32
Valon Bölgesi -35 -38
Belçika -34 -37

 

Görüşme yapılan şirketlerin yanıtlarına göre %37’sinin geçici işsizlik kapsamında işten çıkarıldığı çalışanların, %32'si evden çalışırken, %27'si işyerine gitmeye devam etmekte, %4’ü ise tıbbi veya diğer nedenlerle işe devam edememektedir.

Kaynak: Belçika Merkez Bankası (NBB)