Belçika'nın Geçici Hükümeti COVID-19 Yayılmasını Engellemek İçin Özel Yetkiler Alıyor

18 Mayıs 2020

Belçika'nın Geçici Hükümeti COVID-19 Yayılmasını Engellemek İçin Özel Yetkiler Alıyor

Belçika muhalefet partileri, başbakan Sophie Wilmès  liderliğindeki geçici hükümete , COVID-19 salgını ile mücadele için özel yetkiler vermeyi kabul ettiler .
16 Mart Pazartesi günü Wilmès, Kral Philippe tarafından resmi olarak bir hükümet kurmaya aday gösterildi. Belçika tarihinde ilk kez bir kadına bu görev verildi.
Ülkenin ilk kadın Başbakanı Wilmès, Ekim 2019'dan bu yana sınırlı yetkilerle geçici hükümete liderlik ederken yeni bir koalisyon hükümeti kurma müzakereleri devam ediyor.
Hafta sonu yapılan müzakerelerin ardından, birçok Belçikalı siyasi parti, mevcut azınlık koalisyonunu, Belçika'nın sağlık sistemi ve ekonomisi üzerindeki koronavirüs etkisiyle başa çıkmak için uygun önlemleri almak üzere desteklemeyi kabul etti. Partilerin 17 Mart günü parlamentoda anlaşmayı desteklemesi bekleniyor.
Wilmès hükümetine verilecek “temsil yetkisi” üç aylık bir dönem için geçerli olacak ancak ikinci bir üç ay için uzatma olasılığı bulunacak. Bu yetki ile acil durum hükümeti, COVID-19 ile ilgili konularda her seferinde parlamentodan izin istemeden daha hızlı karar verebilecek.

Kaynak: NewEurope