Belçika’nın Kamu Borcu 500 Milyar Avroyu Geçti

22 Ekim 2020

2020 yılının ikinci çeyreğinde 32 milyar Avro’nun üzerinde artan kamu borcu ilk kez 500 milyar Avro sınırını geçerek, 524 milyar Avroya, gayri safi yurtiçi hasılanın %115'ine yükselmiştir. Koronavirüs krizi nedeniyle ekonomik faaliyetlerdeki hızlı gerilemeye bağlı olarak gelirdeki düşüş ve federal ve bölgesel yetkililerin ekonomiyi desteklemek için yaptıkları harcamalardaki keskin artış bütçe açığının hızla yükselmesine neden olmuştur.

Ancak kamu borcu bütçe açığından çok daha fazla artmış, mali piyasalardan acil ihtiyaçları finanse etmek için gereken paradan daha fazla miktarda borç alınmıştır. Federal Borç Ajansı yetkililerince temel nedenin bir rezerv oluşturmak istenmesi olduğu ayrıca, bütçe açığının beklenenden daha az genişlemesinin de etkili olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle, kamu borcunun üçüncü ve dördüncü çeyrekte daha az artması belki azalması mümkün olabilecektir.

Bütçe açığındaki ve devlet borcundaki keskin artış, faiz yükünü artırmadığı için kısa vadede sorun oluşturmuyor. Federal Borç Ajansı yetkilileri bu yıl ihraç edilen uzun vadeli tahvillerin ortalama getirisinin %0,07 olduğunu, kısa vadede bile -%0,5'in altındaki oranlarda borçlanıldığını, toplamda yaklaşık 0 faiz oranı ile borç alındığını belirtmektedir. Ancak şimdilik maliyetsiz de olsa, borçlanmadaki artış kamu maliyesi için risklerin artmasına neden olmaktadır. Belçika Merkez Bankasınca kamu borcunun GSYİH'nın %120'sini aşması halinde durumun tehlikeli hale gelebileceği belirtilmektedir.  

Kaynak: L’Echo