Covid-19 Salgınında İkinci Dalganın Ekonomik Etkisi Daha Sınırlı

07 Aralık 2020

BNP Paribas Fortis bankasının 2021 yılı tahminlerinde, koronavirüs salgınının ikinci dalgasının ekonomik etkilerinin ilkinden daha az şiddetli olmasının, gayri safi yurtiçi hasıladaki (GSYİH) düşüşün 2020 yılı dördüncü çeyreğinde ikinci çeyreğe göre çok daha sınırlı kalmasının beklendiği belirtilmektedir. Salgının ikinci dalgasından önce, yaz başında, 2020'nin ikinci yarısı için daha iyimser beklentileri olan BNP Paribas Fortis dördüncü çeyrekte daha fazla toparlanma öngörmekteydi.

Banka tarafından yapılan açıklamada, havacılık, ticaret, otelcilik ve organizasyon sektörlerinin en fazla etkilenen sektörler olduğu, şirketlerin salgında ilk dalgadan sonra adapte olduklarını ve iş süreçlerine daha katı önlemler aldıklarını, verimlilik gerilese de operasyonel olarak çalışmaya devam ettikleri belirtilmektedir.

Ekonomik daralmayı tahmin etmek için ekonomik aktivite değişimlerini ölçümlemede kullanılan Google mobilite endeksi verilerine dayanarak oluşturdukları modelin sonuçlarının GSYİH'daki gerçek düşüşlere yakın olduğunu belirten BNP Paribas Fortis'in Baş Ekonomisti Koen De Leus, dördüncü çeyrekte modelin %3 ila %4 oranında bir daralma öngördüğünü ifade etmektedir.

2021'in ilk çeyreğinde güçlü bir toparlanma beklemeyen BNP Paribas Fortis, birçok kısıtlayıcı önlemin devam etmesinin muhtemel olduğunu, grip mevsiminin de sürmesi nedeniyle zor bir dönem olacağını öngörmektedir. İkinci çeyrekten itibaren talepteki güçlü toparlanmayı hızlı bir ekonomik toparlamanın takip edeceğini 2019 dördüncü çeyrek seviyesine 2022 yılı sonunda ulaşılabileceğini tahmin etmektedir.

Banka, Belçika için, 2020'de %7,2'lik bir daralma ve 2021'de %3-4 arasında bir toparlanma, Avro Bölgesi için bu yıl %7,5 daralmanın ardından gelecek yıl %5 ila %6 arasında bir toparlanma öngörmektedir.

Kaynak: TrendsTendances