İflas Riskindeki Artış Bazı Sektörlerdeki Kalıcı Hasara İşaret Etmekte

18 Mayıs 2020

İflas Riskindeki Artış Bazı Sektörlerdeki Kalıcı Hasara İşaret Etmekte

Koronavirüs krizinin Belçika'daki ekonomik faaliyetler ve Belçikalı şirketlerin mali sağlığı üzerindeki etkisini değerlendirmek üzere gerçekleştirilen haftalık anketin beşincisine toplam 4.208 işletme ve serbest çalışan katılım sağlamıştır.

Koronavirüs krizinin şirket ciroları üzerindeki etkisi (%)

  27 Mart-2 Nisan 2 -9 Nisan 10-16 Nisan 17-23 Nisan 24-30 Nisan
Flaman Bölgesi -34 -38 -35 -34 -32
Brüksel Bölgesi -30 -32 -28 -31 -28
Valon Bölgesi -35 -38 -36 -34 -32
Belçika -34 -37 -34 -33 -31

Ciroya göre ağırlıklı ortalama alınmış, sektörler itibariyle toplulaştırılmış

Ankete katılan şirketler kriz öncesi döneme göre satışlarındaki güçlü düşüşün devam ettiğini bildirmektedir. Ancak üç haftadır yavaş da olsa gerilemekte olan cirodaki düşüş ortalaması (%31), anketin başladığı dönemden bu yana en düşük seviyededir. Cirodaki gerileme halen yüksek oranlı olsa da Belçika ekonomisi toplarlanmaya başlamış gözükmektedir. Diğer taraftan, otel, yiyecek ve içecek sektörü (horeca) ile  sanat ve eğlence sektörlerindeki şirketlerin cirolarında sırasıyla %84 ve %88 oranındaki düşüş seviyeleri halen endişe verici seviyededir.

Likidite sorunları ile ilgili anket sonuçları ciro ile uyumlu olup hafif bir iyileşme görülmektedir. Öte yandan, ankete katılan şirketler tarafından bildirilen iflas riskleri bu hafta bir miktar artmıştır. Şirketlerden iflas riskini "olası" veya "çok muhtemel" olarak belirtenlerin oranı bir önceki %7 seviyesinden %9’a yükselmiştir. Algılanan iflas riski birçok sektörde görülmekte olup, horece sektöründe %20’nin üzerindeyken sanat ve eğlence sektöründe %30’a ulaşmaktadır. Koronavirüs krizinin Belçika ekonomisinde kalıcı hasara yol açma tehlikesinin bir göstergesi olan iflas riskindeki artış toparlanmanın gücünü de zayıflatabilecektir.

Kaynak: Belçika Merkez Bankası (NBB)- Ekonomik Risk Yönetimi Grubu (ERMG)