Ineos’un Anvers Limanında Yapacağı Kimya Yatırımı İçin Şartlı Izin

24 Eylül 2020

Flaman çevre izin komitesi (Bölgesel Çevre İzin Komisyonu-GOVC), dünyanın en büyük kimyasal gruplarından biri olan İngiliz kimya şirketi Ineos’un  Anvers limanındaki yaklaşık toplam 3 milyar Avro tutarındaki yatırım projesinin ilk bölümünün inşası için izin başvurusu ile ilgili 'şartlı olarak olumlu' tavsiyede bulundu. Tavsiyeye ilişkin ayrıntıların Ekim ayında yayımlanması, Flaman Çevre Bakanlığınca dosyayla ilgili nihai kararın ise en geç 29 Ekim'e kadar verilmesi beklenmektedir.

2019 yılının Kasım ayında, kimya şirketi Ineos’un, hazırlık çalışmaları için Anvers temsilciliğinden çevre izni aldığı proje kapsamında etilen ve propilen üretimi için kurulacak fabrikalar için limandaki sahalarda 55 hektarlık ormanlık alanın kullanımı öngörülmektedir. Aralık ayında planlara itiraz edilmesinin ardından şirket değiştirilmiş bir çevre izni başvurusunda bulunmuştu.

Ineos ayrıca plastik hammaddelerinin üretimine dönük fabrikalarının enerji tüketimi için Belçika'nın Kuzey Denizi'nden gelen rüzgar enerjisini kullanmak için bir anlaşma imzalamıştır. Anlaşmaya göre Belçikalı enerji şirketi Engie Electrabel, on yıl boyunca Belçika rüzgar enerjisi parkı Norther'in güç kapasitesinin beşte birinden fazlasını Ineos'un Belçika fabrikaları için ayıracak. Bu kapsamda, 370 MW kapasiteye sahip Norther rüzgar çiftliğinin 84 MW’ı Ineos’un kullanımına sunulacak.

Kaynak: De Standaard ve Het Laatste Nieuws