ING Belçika, Ekonomik Toparlanmanın 2021'in 2. Çeyreğinden İtibaren Başlamasını Bekliyor

18 Aralık 2020

ING Belçika baş ekonomisti Peter Vanden Houte, salgında ikinci dalga ve önlemlerin yeniden uygulamaya konulmasıyla, endişe edilen çift dipli durgunluğun yaşanmakta olduğunu bununla birlikte, ekonomideki daralmanın 2020’nin ikinci çeyreğine kıyasla sınırlı olmasının beklendiğini belirtmektedir.

Banka, pandeminin ekonomi üzerindeki etkisinin hissedilmeye devam edeceği 2021'in ilk çeyreğinde pozitif ancak oldukça zayıf bir büyüme beklerken, aşılamanın başlaması ile 2021’in ikinci çeyreğinden itibaren küresel düzeyde bir toparlanma öngörmektedir. Belçika GSYİH’sının bu yıl %7,2 oranında küçüleceğini, 2021 yılında ise %3,2 büyüyeceğini tahmin eden ING Belçika, Avro Bölgesi için 2021'de %3,5'lik bir toparlanmadan önce 2020 yılında %7,3 oranında bir daralma bekliyor.

ING Belçika'ya göre krizin ticari iflaslar ve işsizlik üzerindeki olumsuz etkileri, destek tedbirleri sayesinde henüz görünmezken, tedbirler sona erdiğinde hissedilmesi muhtemeldir. Ancak, uyumlu para politikası, teşvik planları ve özellikle Belçika Merkez Bankasınca 2020'de yaklaşık 22 milyar Avroya yükseldiği belirtilen tasarrufların, Covid-19 sonrası ekonomik toparlanmayı hızlandırabileceği belirtilmektedir.

Kaynak: TrendsTendances