2017 Yılında Bulgaristan’a Yatırım Yapan Ülkeler Arasında Türkiye 4. Sırada

07 Eylül 2018

Bulgaristan’a yatırım yapan ülkeler olarak Türkiye’nin önünde sırasıyla Hollanda, Almanya ve İsviçre yer alıyor. Türk yatırımcıları Bulgaristan’da sanayi sektörüne yatırım yapmayı tercih ediyor. Yatırımcılar arasında birçok ülkelerde yabancı yatırımları olan Türk şirketleri olduğu gibi ilk yurtdışı yatırımı için Bulgaristan’ı seçen şirketler de yer alıyor. Sanayi sektöründe Bulgaristan’ı seçen şirketler için en önemli avantaj olarak Bulgaristan’ın Türkiye’ye yakınlığı ve AB üye ülkesi olması gösteriliyor. Bulgaristan’ın diğer avantajları olarak düşük vergi oranları, düşük işletme maliyetleri ve sabit kur olarak gösteriliyor.

İlk başta 160 milyon dolar değerinde yaptığı yatırım ve sonrasında 300 milyon leva değerinde ilave yatırım ile Bulgaristan’d aki en büyük Türk yatırımı olarak Şişecam gösteriliyor. Bulgaristan’ daki diğer önemli Türk yatırımı alüminyum folyo ve profil üretimi gerçekleştirilen Alcomet şirketidir. FAF Metal şirketinin sahip olduğu Alkomet için şu ana kadar 100 milyon euro değerinde yatırım yapıldığı açıklanıyor.

Bulgaristan’a en fazla Türk yatırımı otomotiv sektöründe gerçekleşiyor. Bu sektördeki Türk yatırımcıları olarak Sa-ba (8 milyon leva), Aktaş ve Farba (37 milyon euro) şirketleri gösteriliyor.

20 yıldır Bulgaristan’da yaşayan Türk iş adamı Fikret İnce’nin gayretleri sayesinde ülkeye en fazla Türk yatırımcı çeken bölge Şumnu bölgesi olarak öne çıkıyor. Burada Akgün Seramik (10 milyon leva), Sarkuysan, Enpay (13 milyon leva), Cambro (16 milyon leva), Beydemir (1-2 milyon euro) gibi şirketlerin yatırımları bulunuyor.

Kastamonu Entegre, Teklas ve Standard Profil gibi Bulgaristan’a daha önceden gelmiş olan şirketler Bulgaristan’daki yatırımlarını büyütüyor.

Kaynak: https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/2018/08/17/3297149_investicii_po_komshiiski/?ref=miniurl

Yayımlayan: Sofya Ticaret Müşavirliği