2020 Bütçesinin Güncellenmesi ile Birlikte Yeni Bütçenin Açık Vereceği ve Devletin Borç Almak Durumunda Kalabileceği Tahmin Ediliyor

16 Nisan 2020

Bu gelişmeler ülke içinde alınan önlem tedbirlerinin yanı sıra AB ekonomisi kitlenmesinin getirdiği doğal sonuçlar olarak değerlendirilmektedir. Yeni bütçede özetle gelirlerin daha az olması, giderlerin daha fazla olması ve bütçe açığının kapanması için devlet borçlanmasının artacağı gözlenmektedir. Bu çerçevede olumlu unsur Bulgaristan’ın bu krize gayet istikrarlı bir durumdan giriş yapmasıdır: rekor seviyede düşük işsizlik oranı, devlet borcunun GSYİH’ya oranı % 20 (AB’de sadece Estonya ve Lüksemburg’un oranından daha yüksek), dengeli bütçe ve hazinede 10 milyar leva değerinde mali kaynak. Hızlı ekonomik büyüme esnasında dengeli bütçe politikası yürüten veya bütçe fazlası veren ülkeler ekonominin ani bir şekilde geriye gitmesi durumunda olumsuz etkileri sırtlanmak için yeterli finansmana sahip olmaktadır. Olumsuz unsur olarak dünyadaki, Avrupa’da ve Bulgaristan’da krizin ne kadar derin ve ne kadar üzün süreceğini henüz kimsenin tespit etmiş olmaması gösterilmektedir.
Kriz sürecinde Bulgaristan’ın 2020 bütçesinde yapılan temel revizyonlar:

  1. Ülkede azalması beklenen tüketim, istihdam ve kazanç neticesinde bütçenin gelir kısmının 2,44 milyar leva daha az olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. Vergi gelirlerine göre azalma aşağıda aktarılmaktadır:
  • KDV gelirleri: 1,1 milyar leva azalma;
  • Sigorta gelirleri: 430 milyon leva azalma;
  • Kurumlar vergisi gelirleri: 300 milyon leva azalma;
  • Gelir vergisi gelirleri: 200 milyon leva azalma;
  • ÖTV gelirleri: 200 milyon leva azalma.
  1. Sosyal Sigorta Fonu kapsamında %60/%40 destek mekanizması aracılığı ile Covid-19 krizi sebebiyle işlerini kaybeden kişilere 3 ay boyunca sağlanacak aylık maaşlar giderlerde 1 milyar leva artışa sebep olacaktır.
  2. Yeni devlet borcu azami eşiği 2,2 milyar levadan 10 milyar levaya yükseltilmektedir. Durum itibarıyla hükümet 3,5 milyar leva bütçe açığı beklemektedir ve ilave olarak 700 milyon leva değerinde finansman Bulgaristan Gelişim Bankası sermayesine yatırılacaktır.
Ülkedeki bütçe güncellenmesine neden olan öngörüler aşağıda aktarılmaktadır:
  1. GSYİH’da % 3 oranında düşüş;
  2. Turizm ve uluslararası taşımacılık sektörünün % 26 küçülmesi;
  3. İhracatın % 13 azalması;
  4. Çalışan kişilerin sayısının 6 aylık dönemde % 4 - % 5 azalması;
  5. İşsizlik oranının % 2,2 oranında artması;

Kaynak: https://ime.bg/bg/articles/trudnata-aktualizaciya-bez-makroramka-pri-kriza-s-otvoren-krai/
Yayımlayan: Sofya Ticaret Müşavirliği