2020'de Bulgaristan'da 30.000 Tonun Üzerinde Giysi ve Ayakkabı Geri Dönüştürüldü

18 Şubat 2021

Geri Dönüşümcüler ve İkinci El Kıyafet Tüccarları Derneği'nin (GDİEKTD) üye şirketleri geçtiğimiz yıl 30.097 ton giysi ve ayakkabının yeniden kullanımını ve geri dönüşümünü sağladı. Bunların % 70'i yeniden kullanıma hazırlanırken, 24.013 tonu Doğu Avrupa, Asya ve Afrika pazarlarına ihraç edilip, sınıflandırılan tekstil ürünlerinin yaklaşık % 10'u Bulgaristan'daki ikinci el mağazalarına satıldı. Dernek, yeniden kullanılabilir tekstil ürünlerinin çeşitli geri kazanım ve geri dönüşüm türleri için teslim edildiğini, bu nedenle GDİEKTD üyelerinin neredeyse sıfır atık seviyesine ulaşmayı başardığını açıkladı.

Tekstil atıkları için özel konteynerler servis hizmetiyle Bulgaristan'da 1721 ton tekstil ürünü toplandı, bunların yaklaşık % 70'i Sofya'da toplandı. Dernek üyeleri şu anda ülkede 12 ilde bulunan 200'den fazla konteynere sahip.

Şu anda Bulgaristan'da tekstillerin ayrı toplanması için bir sistem yok, ancak Avrupa Komisyonu'nun 2025'e kadar Döngüsel Ekonomi Planına göre, tekstil atığının her AB üye ülkesinde ayrı ayrı toplanması gerekiyor. İkinci el giyim endüstrisi, Bulgaristan'da yaklaşık 30 yıldır faaliyet gösteren dairesel bir iş modeli. Ülkede yılda on binlerce ton kullanılmış tekstilin işlenmesi, ayrıştırılması ve geri dönüştürülmesini sağlayan Bulgar ve uluslararası şirketler faaliyet gösteriyor.

Kaynak:  https://www.economy.bg/business/view/44288/Prez-2020-u-nas-sa-reciklirani-nad-30-hil-tona-drehi-i-obuvki
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği