2020'de Bulgaristan'daki Tüm Perakende Ödemelerin % 80'i Nakit

04 Mart 2021

Avrupa Merkez Bankası tarafından 2020 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Avrupa Birliği'ndeki tüm perakende ödemelerin % 73'ü nakit olarak yapılmış. Küresel finansal hizmetler şirketi Euronet tarafından yapılan bir çalışma, ATM hizmetlerinin, küçük işletmelerin Covid-19 krizinden kurtulmalarına yardımcı olabileceğini göstermekte. Euronet uzmanları, iyileşmenin hızlandırılabilmesi için yenilik yapma ve yeni gerçekliğe uyum sağlama ihtiyacını vurguluyor. Bu tür yenilikçi yaklaşımlar, kapıya kadar ve fiziksel temas olmadan yemek dağıtımı, sanal kurslar, çevrimiçi etkinlikler ve dijital ödemelerin güçlü bir şekilde temsil edildiği video konferanslar olabilir.
Bu yaklaşım, ödemelerin % 80'inden fazlasının nakit olduğu Bulgaristan pazarına tamamen uygulanabilir. Ayrıca, Avrupa Merkez Bankası'nın yakın zamanda yaptığı bir araştırmaya göre, Bulgaristan'daki kartlı işlem sayısı yılda kişi başına sadece 28.8'dir. Dolayısıyla Bulgaristan, tüm AB üye ülkeleri arasında bu göstergede son sırada yer almakta. Bu sonuçlar, nakdin sadece yerel işletmeler için değil, bir bütün olarak toplum için çok önemli olduğunu kanıtlıyor.
Euronet Bulgaristan bölge müdürü Kalina Stoykin, "Nakit para, özellikle yaşlılar ve düşük gelirli insanlar olmak üzere Bulgar tüketiciler için ana ödeme aracı olmaya devam ediyor. Ülkedeki ATM ağımızla, tüketiciler için nakit paraya daha iyi erişim sağlamak ve gelirlerini artırmalarına ve koronavirüsün neden olduğu krizden kurtulmalarına yardım ederek küçük işletmeleri desteklemek istiyoruz" dedi. Euronet geçtiğimiz günlerde Bulgaristan'ın ücra bölgelerindeki nakde hızlı ve kolay erişim sağlamayı amaçlayan büyük ölçekli bir "Toplum için ATM" kampanyası başlattı. Girişim, ülke çapında ATM'lerin olmadığı küçük yerleşim yerlerini kapsayacak.

Kaynak: https://www.economy.bg/economy/view/44477/73%25-ot-vsichki-plashtaniya-v-tyrgovski-obekti-v-ES-prez-2020-sa-bili-v-broj
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği