Alman VOSS Automotive, Lofça'da Otomotiv Parçaları Üretim Tesisine 15 Milyon Euro Yatırım Yapacak

23 Ağustos 2018

Hırvatistan’ın en büyük tersanesi Uljanik, bağlı tersanesi 3. Maj ile birlikte 22 Ağutos Çarşamba günü 4.500 tersane işçisi ile Temmuz ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle greve başladı.

Bu gelişme ile birlikte, Hırvatistan Maliye Bakanı Zdravko Maric, Devlet Bakanı Goran Maric ve Ekonomi Girişimcilik ve Esnaf Bakanı Darko Horvat Salı günü Hırvat tersanelerinin durumunu görüşmek üzere bir araya geldiler ve toplantıdan sonra Ekonomi Bakanı Horvat gazetecilere “ birkaç seçenek” olduğunu söyledi.

Hırvatistan basınında yer alan haberlere göre, önümüzdeki günlerde nihai bir karar verilmesi bekleniyor ve ayrıca Hırvatistan Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası (HBOR) ile Yeniden Yapılandırma ve Satış Merkezi'nin (CERP) Uljanik'i korumak için finansal enjeksiyonda bulunabileceğini değerlendiriliyor.

Üç bakanın görüşmesinin ardından, Ekonomi Bakanı Horvat, Avrupa Komisyonu'ndan önerilen Uljanik Tersanesi’nin yeniden yapılandırma planı hakkında bir cevap beklerken, işçiler için en az iki aylık ücret sağlamak için meşru bir modelin araştırıldığını açıkladı.

Tersanenin çoğunluk hissesine sahip Kermas Energy Firması gecikmiş maaşların ödenmesi için HBOR’dan kredi talebinde bulunmuş, ancak sözkonusu talep Banka tarafından reddedilmişti.

Ayrıca yine kamuoyunda HBOR kredisine alternatif olarak, Uljanik tersanesinin yaklaşık %10’unun Devlet ve Hırvat Emeklilik Sigortası Kurumuna (HZMO) ait olması sebebiyle, Yeniden Yapılandırma ve Satış Merkezi'nin (CERP) bir azınlık sahibi olarak devreye girebileceği belirtiliyor. Zira, Yeniden Yapılandırma ve Satış Merkezi'nin CERP, Hırvat devlet varlıklarından, satışından sorumlu tüzel kişiliğe sahip olup, faydalanıcısı değildir; Bu nedenle CERP'in herhangi bir müdahalesi, mücadele eden tersaneye doğrudan devlet yardımı olarak değerlendirilmeyecektir.

Kaynak: MediaScan

Yayınlayan: Zagreb Ticaret Müşavirliği