Borisov, Bulgaristan’daki Büyük Alman Şirketlerinin Temsilcileriyle Görüştü

10 Aralık 2019

Başbakan Boyko Borisov, Alman-Bulgar Sanayi ve Ticaret Odası ve Alman Ekonomisi Doğu Komisyonu temsilcileri ile yaptığı görüşmede, “Bulgaristan'da iş geliştirme için mükemmel koşullar var. Anketlere göre, Alman firmalarının % 88'inin ülkemize tekrar yatırım yapıp yapmayacaklarına ilişkin soruyu olumlu bir şekilde cevaplaması rastgele değildir” diye kaydetti.
 
Başbakanlık konutunda Başbakan Boyko Borisov ile yapılan görüşmeye Bulgaristan'da işlerini geliştirmek ve şirketini büyütmek isteyen büyük Alman şirketlerinin temsilcileri katıldı. Alman şirketlerinin ulaştırma altyapısı, enerji ve enerji verimliliği, su ve atık yönetimi, makine mühendisliği, oto parçaları ve üretimi, elektrik elektronik mühendisliği, gıda endüstrisi ve başka alanlara gösterdiği ilgi geleceğe yönelik yatırım perspektifi sunmaktadır.
 
Toplantıya katılanlar Başbakan Boyko Borisov'un Bulgaristan'da Alman yatırımlarının artırılması konusuyla bizzat ilgilenmesini memnuniyetle karşıladılar. Alman - Doğu Ticaret Birliği Doğu Avrupa Çalışma Grubu Sözcüsü Janusz Kulyk,”İki ülke arasındaki ilişkiler son derece iyi gelişmiştir. Bulgaristan'da 60 000'den fazla çalışanı olan 1400'den fazla Alman şirketi faaliyet göstermektedir. İlişkilerimizin gelişimi son derece olumlu” diye vurguladı.
 
Almanya, Bulgaristan'ın önde gelen dış ticaret ortağı olmaya devam ediyor. Ocak - Ağustos 2019 döneminde Almanya'ya yaptığımız ihracat 2,876 milyar avro tutarında olup, 2018'deki aynı döneme göre % 1,3 oranında artmıştır. Başbakan, ”Bulgaristan, Almanya ile pozitif ticaret dengesine sahip dünyadaki az sayıda ülkeden biri” dedi. 2018 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 8,153 milyon avro ile rekor seviyeye ulaştı ve bu yıl 9 milyar avronun üzerinde olması bekleniyor.
 
2018 yılında Almanya'dan yapılan doğrudan yabancı yatırımlar 105,4 milyon avro tutarındadır. Bulgaristan'daki en büyük 100 yatırımcının yaklaşık % 30'u Alman veya Almanların pay sahibi olduğu şirketlerdir. Almanya, AB ülkeleri arasında Bulgaristan'a en çok turist gönderen ülke olup Bulgar turizm ürünü için en önemli pazarlardan biridir. 2018 yılında ülkeyi 850 000'den fazla Alman turist ziyaret etmiştir.
 
Kaynak: https://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=24161
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği