Borisov: Gelecek Yıl Bulgaristan, ABD, Katar, Kıbrıs, Mısır, Azerbaycan'dan Doğalgaz Sağlayabilecek

18 Kasım 2019

Bulgaristan-Yunanistan arasındaki doğalgaz boru hattı bağlantısının yapımına yönelik inşaat faaliyetlerini yerinde kontrol eden Başbakan Boyko Borisov, “Gelecek yıl en geç bu zamanlarda Bulgaristan ABD, Katar, Kıbrıs, Mısır, Azerbaycan'dan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) sağlayabilecek” diye kaydetti. Projenin temel atma töreni, bu yıl mayıs ayında Borisov ve 2015-2019 dönemi Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
 
Başbakan Borisov, doğalgaz altyapısının inşaatıyla doğalgaz arzının çeşitlendirilmesine gerçekten ulaşılacağını vurguladı. Borisov,”Gelecek yıl Bulgarlara şunu söyleyebileceğiz: Bağımlılığınız yok ve her yerden gaz alabilirsiniz” diye izah etti. Başbakan, inşaatı devam eden Balkan Doğal Gaz Dağıtım Merkezi ve doğalgaz borsasının rekabet olacağından daha ucuz gaz sağlayacağını belirtti.
 
Bulgaristan-Yunanistan arasındaki doğal gaz boru hattı bağlantısı, Avrupa Birliği'ndeki yedi öncelikli enerji güvenliği ve rekabet gücü projelerinden biridir. Proje, Bulgaristan ve Güneydoğu Avrupa bölgesi için gaz kaynaklarının ve tedariklerinin çeşitlendirilmesinin sağlanması açısından da son derece önemlidir. Bulgaristan-Yunanistan arasındaki doğal gaz boru hattı bağlantısı, doğal gaz kaynaklarının gerçek bir çeşitliliğine yol açacak - bu sayede Trans-Adriyatik doğal gaz boru hattı ile Azerbaycan doğal gazı alacağız. Buna ek olarak Bulgaristan, doğal gaz boru hattı bağlantısı sayesinde Alexandroupolis LNG terminali aracılığıyla ABD, Katar, Cezayir, İsrail, Mısır ve başka ülkelerden gaz tedarik edebilecektir.
 
Bulgaristan-Yunanistan doğal gaz boru hattı 182 kilometre uzunluğunda olup, hattın 150 kilometrelik bölümü Bulgaristan topraklarından geçecek. Yunanistan’ın Gümülcine şehrinden başlayarak Bulgaristan’ın Stara Zagora (Eski Zağra) şehrine kadar uzanacak olan doğalgaz boru hattı, 3 ile 5 milyar metreküp doğalgaz transferi yapma kapasitesine sahip olacak. Projenin toplam maliyeti 220 milyon avrodur.
 

Kaynak:https://kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=24006&fbclid=IwAR37EqiJOCqDeclx6kZ02al9MH5kLNdP724p3AhoE4eRAPPfaAG3SQOvaac
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği