Bulgaristan, AB'de Dijitalleşme Seviyesinde Hala Geride Kalıyor

15 Nisan 2021

Bağımsız ajans CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.'nun yıllık Digital Society Observer Bulgaria 2021 incelemesinin sonuçları, Bulgaristan'ı 27 AB üye ülkesi arasında 20. ve 27. sıralar arasında sıralıyor ve son 5 yıldır iki kategoride ilerleme kaydettiğini gösteriyor: bilgisayarlar aracılığıyla internet erişimi (20. sıra), cep telefonları aracılığıyla internet erişimi (23. sıra) ve bulut hizmetleri kullanımı (26. sıra). Bulgarların % 27'si veya yaklaşık 1,9 milyonu elektronik yönetim ile ilgili bazı hizmetleri kullanmış, bu da Bulgaristan’a AB'de 26. sırada yer veriyor.
Dijitalleşmeyle ilgili 13 ana kategoriden 12'sinde 2019'a göre artış olduğu görülüyor. Ancak AB ülkelerine göre sonuçlar çok geride kalmaya devam ediyor. Genel olarak, 2020 yılında yaşanan salgın, hem bireyler hem de işletmeler için bir dizi dijital süreçte birçok yeni katılımcıyla Bulgaristan'da büyüme yaşandı. Ülkede mobil internet erişiminde, e-ticarette, bulut hizmetlerinin kullanımında ve kamu otoriteleri tarafından e-hizmet kullanan katılımcılarda artış gözlemlendi. CBN, iş dünyasında hem sabit hem de mobil internette, internet erişimi olan bir bilgisayar kullanan çalışanlarda (hem KOBİ'ler hem de büyük işletmeler) ve e-satış hacminde büyük bir büyüme gözlemliyor.
Sonuç olarak CBN, Bulgaristan’ın doğru yönde ilerlediğini, ancak şimdiye kadar mümkün ve gerekli olandan çok daha yavaş bir hızla ilerlediğini, bunun da büyük insan gruplarını ve işletmeleri dijital dünyadan uzaklaştırdığına dikkat çekiyor. Halen açık teknoloji politikası, kamu sektöründe görünür bilişim ve iletişim teknolojileri bütçelerinin yanı sıra örgütsel kaynaklar ve personel eksikliği var.

Kaynak: https://www.economy.bg/economy/view/45139/Prouchvane-Bylgariya-vse-oshte-izostava-po-nivo-na-digitalizaciyata-v-ES
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği