Bulgaristan Covid-19 Salgınını Önlemek ve Azalan Bütçe Gelirlerini Düzenlemek için 2020 Bütçesini Revize Ediyor

08 Nisan 2020

Bulgaristan Bakanlar Kurulu video konferans aracılığı ile gerçekleştirmiş olduğu olağanüstü toplantı neticesinde ­Covid-19 salgınını önlemek ve azalan bütçe gelirlerini düzene sokmak doğrultusunda ülkenin 2020 bütçesini revize etme kararı aldı. Bu kararın alınmasında en önemli etkenler olarak OHAL Kanunu kapsamında yapılan harcamaların onaylanması ve azalan bütçe gelirlerinin düzenlenmesi gösteriliyor. Yapılan açıklamaya göre 2020 yılında bütçeye girmesi beklenen KDV, kurumlar vergisi, gelir vergisi, sosyal sigorta vs. gibi gelirlerin değerinde 2,44 milyar leva azalma olması bekleniyor. Bütçe gelirlerindeki bu düşüşten dolayı iç tüketim, ihracat ve ithalatın azalması ve ülkedeki istihdam oranının düşmesi bekleniyor. Bu gelişmeler çerçevesinde bütçe dengesinin tekrar güncellenmesi gerekiyor ve 2020 bütçesinin 3,5 milyar leva açık vermesi öngörülüyor (GSYİH’nın % 2,9’u).
Hükümetin ekonomiye destek paketi (%60:%40) kapsamında Sosyal Politika Bakanlığına 1,43 milyar leva kaynak aktarması bekleniyor (destek mekanizmasından istifade edecek çalışanların brüt maaşlarının % 60’ını karşılamak için 1 milyar leva ve azalan sosyal sigorta gelirlerini tamamlamak için 430 milyon leva).
Bulgaristan Gelişim Bankası aracılığı ile işletmelere ticari bankalarda kredi alabilmeleri doğrultusunda 700 milyon levalık teminat verilmesi öngörülüyor. Bahse konu teminat limiti ile birlikte 2020 bütçesinde oluşacak açığın 4,2 milyar levaya ulaşması bekleniyor. Bu gelişmeler kapsamında yeni bütçe kanununda hükümet devletin alabileceği azami borç eşiğini 2,2 milyar levadan 10 milyar levaya çıkarılmasını öneriyor. 
Kaynak: BTA
Yayımlayan: Sofya Ticaret Müşavirliği