Bulgaristan'da Buğday, Ayçiçeği, Mısır Hasadı ve Fiyatları

31 Ağustos 2018

Buğdaydan düşük verim alınması ve ilkbaharda şiddetli yağışlardan dolayı işleme ile ilgili yüksek giderler yapılmasına rağmen Bulgaristan’da çiftçiler için 2018 yılı önceki yıla göre çok daha bereketli olacak. Çiftçilerle yapılan küçük bir anket sonuçları, buğdayın pahalılaşmasıyla çiftçilerin bir kısmının ilkbaharda ekilen bitkilerden elde ettikleri ürünler için depolarında yer boşaltılması için hasattan hemen sonra buğdaylarını sattıklarını gösterdi.

Yurdun çeşitli yerlerinde buğday satışları farklılık gösteriyor, fakat bir ay önce Kuzey Bulgaristan’da bir ton buğday 320 levaya satılırken şimdi 380 levaya bile satıldığı görülüyor. On gün önce Güney Bulgaristan’da ayçiçeği hasadı başladı, bu haftanın başında ise Koca Balkan Dağları’nın kuzeyinde bulunan tarlalarında da hasat başladı.

Kneja ve Montana bölgelerinde ayçiçeği üretimi yapan çiftçiler, ayçiçeği tohumu fiyatları bu yıl ton başına 500-520 levaya kadar oldukça düşmesine rağmen beklenen yüksek rekoltenin bu düşük fiyatları telafi edeceğini söylediler.

Çiftçilerin en büyük umudu mısır olarak gösteriliyor. İlkbaharda havanın yağışlı geçmesinden dolayı mısırdan son derece yüksek bir verim alınması bekleniyor. Plevne bölgesinden bir çiftçi, ”Ton başına 220-260 leva ödense bile mısırdan son derece yüksek verim alındığı için çiftçiler giderlerini kapatabilecek” dedi. Bu yıl çiftçilerin dönüm başına mısırdan 950-1000 kg arasında mısır elde etmesi bekleniyor.

Kuraklıktan dolayı tüm kültür bitkilerinde rekolte beklentilerin altında olacağı ve Batı Avrupa’daki buğday piyasasına ilişkin üzüntü verici veriler, piyasaları hareketlendirdi. Bu gelişme, ihracat rakamlarından belli oluyor. Rakamlar, hasattan hemen sonra Bulgaristan’ın buğday ihracatında yüzde 11’lik artış kaydettiğini gösteriyor.

Kaynak:https://kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=21530

Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği