Bulgaristan, Euro Bölgesinin Bekleme Odasına Girdi

17 Temmuz 2020

Avrupa Merkez Bankasından (ECB) yapılan açıklamada Bulgaristan ve Hırvatistan’ın, Euro Bölgesinin bekleme odası olarak bilinen Avrupa Döviz Kuru Mekanizmasına (ERM-II) katıldığı bildirildi. En az iki yıl içinde iki ülke AB’nin ortak para birimi olan Euro’yu kabul etmeye hazırlanacak.

Bulgaristan ve Hırvatistan, ERM- II ve Bankacılık Birliği'ne eş zamanlı olarak katıldı. Karar, Euro Bölgesi maliye bakanlarının, ECB Başkanı ve aday ülkelerin maliye bakanları ve merkez bankalarının yöneticileri ile yaptığı görüşme sonrasında alındı. Bu karar, Euro Bölgesinin 2015 yılından bu yana ilk kez yeni üyelerle genişleyebileceği anlamına geliyor. Litvanya, tek Avrupa para birimini kullanmaya başlayan AB'deki 19. ülke oldu.

ECB, Bulgaristan'ın şu altı sektörde önlem almaya devam etmesi gerektiğine dikkat çekiyor: bankacılık denetimi, bankacılık dışı finansal sektör denetimi, kara para aklama ile mücadele çerçevesi, iflas çerçevesi, kamu işletmelerinin yönetimi ve makro ihtiyati çerçeve (yani tüm finansal sistemi izlemeye, sistemdeki risk ve zayıflıkları tespit etmeye ve önlemeye yönelik politikalar).

Kaynak: https://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=25430

Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği