Bulgaristan Hükümeti Covid-19 Salgını ile Mücadelede Sağlayacağı Ekonomik Destek Paketini Açıkladı

07 Nisan 2020

Bulgaristan hükümeti, Covid-19 salgınının sebep olduğu ekonomik sarsıntıları telafi etmek için hazırladığı ekonomik destek paketini açıkladı. Başbakan Borisov, işletmeler ve çalışanların desteklenmesi için hükümet tarafından 4,5 milyar levalık kaynak ayrıldığını ifade etti. 
Bulgaristan Kalkınma Bankası’nın işletmeler için 700 milyon levalık banka teminatları sağlayacağı, bu teminatlar neticesinde toplam 2,5 milyar levalık kredi sağlanması mümkün olacağı kaydedildi.
Ücretsiz izne ayrılmış olan çalışanların faizsiz krediden istifade etmesi için 200 milyon levalık bir kaynak ayrılıyor.
Hükümetin ekonomik destek paketi kapsamında otelcilik, restorancılık, sinema ve ulaştırma sektörlerinde çalışanların brüt maaşlarının % 60’ının üç ay boyunca devlet tarafından karşılanması öngörülüyor. Bahse konu maaşların % 40’ının işverenler tarafından karşılanması gerekiyor. Bu doğrultuda hükümet giderlerinin 1 milyar levaya ulaşması bekleniyor.
Ülkedeki kurumsal vergi ödemeleri 30 Haziran tarihine erteleniyor. Bu uygulama hükümete 600 milyon levaya mal olması bekleniyor.
Başbakan Borisov, Sağlık, Savunma ve İçişleri Bakanlıklarının bu süreçteki ilave giderlerini karşılamak için 500 milyon leva ayırdıklarını açıkladı.
En düşük emeklilik maaşına sahip emeklilere Paskalya’da dağıtılmak üzere 50 milyon levalık yardım bütçesi ayrılıyor.
Kaynak: BTA
Yayımlayan: Sofya Ticaret Müşavirliği