Bulgaristan Hükümetinin 100 Akaryakıt İstasyonu Kurmasına İlişkin Kanun Teklifi Kabul Edildi

17 Temmuz 2020

Meclis Genel Kurulunda ikinci okumada yapılan oylamada Devlet Rezervleri ve Savaş Zamanında Stoklara Dair Kanun’da değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısını kabul edildi. Yasal değişikliklere göre birkaç ay içinde devlete ait 100 akaryakıt istasyonu kurulacak. Akaryakıt istasyonları yeni kurulacak Devlet Petrol Şirketi tarafından kontrol edilecek. Bu şirket, özelleştirilemez ve iflas edemez durumda olacak.

Kar amacı gütmeden faaliyet gösterecek olan bu şirkete bütçeden kaynak transfer edilecek. Şirket, akaryakıt istasyonlarını ve bir sözleşme yoluyla Devlet Rezervleri ve Savaş Zamanında Stoklar Ajansı’ndan kendisine teslim edilecek petrol depolarını yönetmek için ticaret şirketleri kurabilecek. Amaç, devlet akaryakıt istasyonlarının minimum kar marjı belirleyerek akaryakıt ürünlerini satışa sunması ve böylece piyasanın düzenlenmesi. Hükümetin amacı, yeni akaryakıt istasyonlarının daha fazla rekabete ve dolayısıyla son kullanıcı için daha düşük yakıt fiyatlarına yol açması. Devlet Petrol Şirketi, Ekonomi Bakanlığına bağlı olacak ve şirketin yönetim kurulu Ekonomi Bakanı tarafından atanacak.

Kanun tasarısının gerekçe kısmında, “Devlet işletmesinin, dolayısıyla akaryakıt istasyonlarının idaresi altında olacak vergi depolarının kurulmasıyla vergi deposu ile akaryakıt distribütörü arasında doğrudan bağlantı olması garanti altına alınacak, bu da şeffaflığı ve tüketiciye yönelik mümkün olan en düşük fiyatı sağlayacak. Bu özel tüketim vergisi depoları, yasal prosedür doğrultusunda tescile tabi tutulacak ve ayrımcı olmayan koşullar altında ve tarafsızlık ilkesine uygun olarak akaryakıt tedarikçileri tarafından kullanılabilecek” deniliyor.

Kaynak: https://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=25422

Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği