Bulgaristan, Kurulu Fotovoltaik Santral Sayısında Avrupa'da 15. Sırada

05 Mayıs 2021

Geçen yıl Bulgaristan'da fotovoltaik parkların ve enerji santrallerinin inşasına olan ilgi ve yatırımlar artış gösterdi. Eğilimler, giderek daha fazla işletme ve toplumun yenilenebilir enerjinin faydalarını takdir ettiğini gösteriyor.
Bulgaristan Güneş Enerjisi Derneği üyesi Müh. Veselin Todorov, "Geçen yıl, önceki yıllara göre kurulu tesis sayısında rekor bir artış oldu. COVID krizinden etkilenmeyen işletmeler enerji bağımsızlığı ve yatırıma odaklanıyor" dedi.
Ona göre, birikimi olan ve fotovoltaik parkların ve enerji santrallerinin inşasına yatırım yapmak isteyen bireyler de bu parklara daha fazla ilgi gösteriyor. Giderek daha fazla insan bunu fark ediyor ve birikimlerini yenilenebilir enerji kaynaklarına yönlendiriyor. Bankalarda da yeni bir eğilim var - şimdiye kadar fonları garanti altına almak ve enflasyonu düşürmek için tarım arazisine yatırım yapıyorlardı. Şu anda, potansiyellerini gördükçe büyük fotovoltaik parklar inşa etmeye de odaklanıyorlar.
Todorov, "Bulgaristan'da aktif uygulama aşamasındaki hazır projelere yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcıların da büyük ilgisi var. Bu aynı zamanda bu alanda büyüme ve istikrara da yardımcı oluyor" diye konuştu.
Olumlu eğilimlere rağmen Bulgaristan, Avrupa'da kurulu santral sayısında yaklaşık 15'inci sırada yer alıyor. Genel olarak, yeşil enerji kullanılan toplam enerjinin çok küçük bir yüzdesini kapsadığı için ülke çok iyi performans göstermiyor.
Todorov’a göre, "Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda mevzuatımızda birçok boşluk var. Fotovoltaik parkların ve enerji santrallerinin inşası genellikle zor ve zaman alıcı olan bir dizi prosedürden geçiyor. Bu, yatırımcıların vazgeçmesine yol açıyor. Yeni hükümetin taahhüdü, değerli yatırımları kaybetmememiz için düzenlemeler yapmak olmalı".
Bulgaristan'da fotovoltaik enerji santrali kurucuları açısından da problemler var. Bu alana artan ilgi göz önüne alındığında, pazarda giderek daha fazla yeni şirket ortaya çıkıyor ve açıkça belirlenmiş kurallar ve düzenlemeler eksik. Bu durum, uzmanları, proje uygulayıcılarının faaliyetlerini düzenlemek için bir dernek veya oda kurmayı düşünmeye sevk ediyor.

Kaynak: https://www.economy.bg/economy/view/45489/Bylgariya-e-15-a-v-Evropa-po-broj-instalirani-fotovoltaichni-centrali-
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği