Bulgaristan Maliye Bakanlığı, 10.5 Yıllık Devlet Tahvil İhalesinde Alınan Teklifleri Onaylamadı

17 Mart 2021

200 milyon leva değerinde borçlanma senetlerinin teklif edildiği ihalede Maliye Bakanlığı tüm siparişleri reddetti. Maliye Bakanlığının Şubat ayında iç piyasadan borç almaya başladığı aynı emisyon için 10 buçuk yıllığına hazine tahvilleri teklif edilmişti. O zaman, % 0.14 ağırlıklı ortalama getiri ile 300 milyon leva toplandı. Bir hafta sonra, daha kısa vadeli olan 200 milyon leva değerinde hazine tahvillerinden negatif getiri elde edildi ve 8 Mart’ta yapılan ihale, yılın üçüncü ihalesi oldu.
Maliye Bakanlığı, mali rezervin durumu ve mevcut mali rezervin yanı sıra, "mümkün olan en uygun fiyattan finansman hedefi"nin dikkate alındığını belirtti. İhale katılımcıları toplam 353.55 milyon leva nominal değerinde sipariş vermiş ve elde edilen karşılama oranı 1.77 olmuştur. İhaleye katılmak için kabul edilen tekliflerin ortalama fiyatı BNB verilerine göre 100 leva nominal değer başına 98.24 leva idi (daha düşük tahvil fiyatları bu devlet tahvillerinde daha yüksek getiri sağlıyor). 10.5 yıl vadeli, 300 milyon levalık bir önceki devlet tahvil ihalesinde toplam sipariş miktarı 555 milyon levayı aşarken, elde edilen karşılama oranı 1.85 puan oldu.
Veriler karşılaştırıldığında, 8 Mart'ta düzenlenen ihalenin daha az ilgi gördüğü, bu da daha yüksek bir ortalama getiri elde etmek anlamına geldiği ve muhtemelen Maliye Bakanlığına tüm siparişleri reddetmesi için neden verdiği sonucu ortaya çıkarıyor. Son ihalenin reddedilmesinin ardından, yıl başından bu yana iç piyasadan yarım milyar leva borç tahsil edildi.

Kaynak: https://bnr.bg/post/101433875
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği