Bulgaristan Perakende Derneği Başkan Yardımcısı ve Sport Depot CEO’su Aksiniya Baeva; “Online Ticaret % 60 Arttı Ancak Fiziksel Ticaret % 20 – 50 Arasında Düşüş Yaşadı”

13 Nisan 2021

Bulgaristan Perakende Derneği Başkan Yardımcısı Aksiniya Baeva’ya göre pandemi nedeniyle 150 dernek üyesinin neredeyse %85’i mağazaları kapanmak zorunda kalmıştır. Baeva, bahse konu üyelerin neredeyse tüm mağazalarının AVM’lerde konumlandığını ve 2020 yılında toplamda 100 gün yani yılın üçte biri boyunca çalışamadıklarını ifade etti. Yapılan açıklamalara göre bu işletmelerin cirolarında % 20-50 arasında düşüşler kaydediliyor. Pandemi başından beri işsiz olarak kayıtlarını yaptıran 400.000 kişinin üçte biri perakende sektöründen geldiği bilgisi aktarılıyor. Baeva kıyafet, ayakkabı, iç çamaşırı, oyuncak, telefon, bijuteri, optik, kozmetik vs. gibi sektörlerde faaliyet gösteren zincirlerin 2020 yılı cirosunun % 45’i AVM’ler tarafından sağlandığını savunuyor. Bulgaristan Perakende Derneği kendi yaptığı hesaplamalara göre sektörde faaliyet gösteren şirketlerin % 15’inin iflas etmiş olduğu aktarılıyor. E-ticaret platformu bulunmayan şirketlerin pandemi neticelerinden en fazla etkilendiği ifade ediliyor. Pandemi yüzünden yaratılan korku ortamının mağazaları ziyaret eden müşteri sayısını yarı yarıya düşürdüğüne vurgu yapılıyor. Sektördeki ciroları olumsuz etkileyen diğer unsurlar olarak yapılan büyük indirimler neticesinde düşen kar marjları ve müşterilerin harcamalarında daha temkinli olmaları olarak gösteriliyor.
Kaynak: https://www.capital.bg/biznes/stoki_i_prodajbi/2021/04/01/4192768_aksiniia_baeva_onlain_turgoviiata_narasna_s_60_no_v/
Yayımlayan: Sofya Ticaret Müşavirliği