Bulgaristan Rekabeti Koruma Komisyonu: METRO Şirketi Piyasa Gücünü Kötüye Kullanmamıştır

05 Mart 2021

Akord Trade şirketinin şikayeti üzerine işlem başlatan Bulgaristan Rekabeti Koruma Komisyonu, METRO şirketinin müzakereler esnasında daha güçlü pozisyonunu kötüye kullanmadığına dair kanaat getirmiştir.
Akord Trade şirketi 2013 yılı sonu itibarıyla METRO ile çalıştıklarını ve son 2 yılda 7-8 milyon leva ciro kaydettiklerini açıklamaktadır. Akord Trade’in iddialarına göre METRO şirketi tedarikçileri ile arasındaki ilişkilerini çerçeve anlaşmasında yer alan genel şartlar ve ticari koşullar ile düzenlemektedir. Bahse konu ticari koşullar kapsamında METRO şirketinin aşağıdaki konular ile ilgili sunduğu şartları düzenlendiği açıklanmaktadır:

  1. Reklam giderleri;
  2. Belirli bir ciroya ulaşılması durumunda indirim yüzdesi;
  3. METRO hipermarketlerini ürünlerin sevk edilmesi için lojistik ücretler;
  4. Sabit indirim oranı;
  5. Promosyon kampanyasın kapsamındaki ürünlere uygulanan indirim oranı;
  6. Tazminatlar.

Akord Trade şirketinin iddialarına göre 17 şeker ürünü için yapmış oldukları yatırımlara rağmen 2018 yılının Eylül ayı itibarıyla METRO şirketi kendilerinden sadece 1 ürün sipariş etmeye başlamıştır. Akord Trade bu çerçevede gelirlerinde düşüş yaşandığına, lojistik maliyetlerinin arttığını ve depoda tuttukları ürünlerin satışını gerçekleştiremediklerini iddia etmektedir.
Bulgaristan Rekabeti Koruma Komisyonu METRO şirketinin faaliyet gösterdiği pazarda Kaufland, Lidl, BILLA, T-Market, CBA ve Fantastiko gibi şirketlerin de yer aldığına dikkat çekmektedir. Komisyon tarafından alınan karar neticesinde Akord Trade şirketinin pazardaki diğer şirketler ile ilişki kurması önünde bir engel olmadığı vurgulanmaktadır ve bu bağlamda METRO şirketinin rekabet kurallarını ihlal etmediğine kanaat getirilmektedir.
Kaynak: https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2021/01/24/4165607_kzk_ako_dostavchikut_ne_haresva_metro_ima_dostatuchno/
Yayımlayan: Sofya Ticaret Müşavirliği