Bulgaristan - Sırbistan Gaz Bağlantısının İnşası Gecikiyor

28 Nisan 2021

Bazı yüklenici ve alt yüklenicilerinin belgeleri kamu ihalesinde belirlenen kriterleri karşılamadığı, beyan edilen verilerde tutarsızlıklar ve eksiklikler olduğu için Bulgaristan ile Sırbistan arasındaki gaz bağlantısını kuracak 11 adayın tamamı geri çevrildi. Bu, değeri KDV'siz yaklaşık 144 milyon leva olan ihaleye yüklenici seçmek için “Bulgartransgaz”  komisyonun 7 Nisan tarihli tutanağından görülüyor. Düzensizlikleri gidermek için ihale katılımcılarına beş iş günü verildi.
Devlet gaz operatörü yetkilileri, tüm katılımcıların düzeltilmiş belgelerini sunduğunu ve hangilerinin kabul edileceğine karar vermeden ve fiyat tekliflerinin açılmasına geçilmeden önce komisyonun bunları incelediğini söyledi.
Bir sonraki adım eleme yapılması ve kazananın açıklanması, ancak sonuçlara Rekabeti Koruma Komisyonu ve ardından Yüksek İdare Mahkemesi nezdinde itiraz edilip temyize gitme fırsatı bulunuyor. Bu, istifasını sunan Enerji Bakanı Temenujka Petkova'nın belirttiği gibi, inşaatın Mayıs ayında başlamasını imkansız hale getiriyor.
Şubat ayında, Temenujka Petkova ve Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve Enerji Bakanı Zorana Mihajloviç, gaz bağlantısının inşasını hızlandırmak için Bulgaristan ile Sırbistan arasında ortak bir çalışma grubu kurmak için uzlaştılar. Ardından, Sırbistan’da boru hattı güzergahının inşası ve prosedürlerin duyurulması için toplantıların yapılacağı duyurulmuştu.
Bulgaristan bölümü için görev tanımına göre, tesisin tercih edilen aday ile sözleşme imzalandığı tarihten itibaren 350 gün içinde inşa edilmesi gerekiyor. Projenin nihai değeri adayların tekliflerine bağlı olacak.
Sofya'dan Kalotina üzerinden Nis'e kadar uzanan doğalgaz boru hattı 170 km uzunluğunda ve yıllık 1.8 milyar metreküp kapasiteye sahip. Bulgaristan bölümü 62 km uzunluğunda ve tasarlanması, koordinasyonu, boruların teslimatı ve montajı ile devreye alınması için KDV hariç 143.559.450 leva öngörülüyor. Bu fonlardan 55 milyon levadan fazlası, "Connected Europe" projesi tarafından hibe olarak sağlandı. Kalanı “Bulgartransgaz” tarafından sağlanacak.

Kaynak: https://www.mediapool.bg/popravitelen-za-kandidatite-bavi-stroezha-na-gazovata-vrazka-sas-sarbiya-news321002.html
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği