Bulgaristan, Türk Akımının Bulgaristan Topraklarından Geçecek Kısmının Yapımı İçin Suudi Arkad Konsorsiyumu İle Sözleşme İmzaladı

27 Eylül 2019

Bulgaristan, bu yılın en yüksek değerli sözleşmesi olan Türk Akımı hattının Bulgaristan topraklarından geçecek kısmının inşaat sözleşmesini imzaladı. 2,5 milyar leva değerindeki sözleşme Bulgartransgaz ile Suudi Arkad Konsorsiyumu arasında imzalandı. Başbakan Borisov’un sözlerine göre “Balkan Akımı” adlı bu proje ihaleyi kazanan Suudi Arabistan devlet şirketi tarafından gerçekleştirilecek olup söz konusu olan devasa bir yatırımdır. Arkad ile imzalanan sözleşme Rus gazının Türkiye’den Sırbistan’a taşınması için gerekli altyapının 250 günde tamamlanmasını öngörüyor. Bunun için Bulgartransgaz’a ait mevcut altyapısı da kullanılacak.
Konunun evveliyatına bakılacak olursa, Nisan 2019’da Bulgartransgaz Arkad Konsorsiyumunun ihaleyi kazandığını ilan etti. Ancak Mayıs ayında daha önce görülmemiş bir hamle ile ihaleyi Arkad’ın yerine, talep edilen belgeleri ibraz edememesi gerekçe gösterilerek, ikinci sırada yer alan Bulgaristan’da Gaz Gelişimi ve Genişletme şirketine vermeye karar verdi. Bu arada söz konusu şirket fiyat teklifini Arapların verdiği teklifin seviyesine düşürdü. Arkad, bu duruma Rekabeti Koruma Komisyonu nezdinde şikayet etti ve Komisyon Bulgartransgaz’ın kararını kanuna aykırı olması sebebiyle iptal etti. Bulgaristan’da Gaz Gelişimi ve Genişletme şirketi konuyu Yüksek İdari Mahkemeye taşıdı. Ancak Mahkeme, itirazın geri çekilmesi üzerine davayı kapattı.
Gayriresmi bilgilere göre itirazın mahkemeden çekilmesi iki şirketin birlikte çalışma üzerinde anlaşmaya varması ile açıklanıyor. Arkad’ın bu işi yapacak kapasitesinin olmadığı ve projeyi yürütmek için Ruslara ve yerel firmalara güvendiği düşünülüyor.
Kaynak:
1. https://www.capital.bg/biznes/energetika/2019/09/18/3965065_durjavata_podpisa_sus_sauditskata_arkad_za_stroeja_na/ 
2. https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/09/16/3964075_sudut_prekrati_deloto_na_ruskiia_kandidat_za_turski/ 
Yayımlayan: Sofya Ticaret Müşavirliği